Ouderenvereniging ontvangt troubadour Johannes ten Have

Schokland.

Op 14 juni zal in De Landerijen een optreden plaatsvinden van Johannes ten Have, georganiseerd door de ouderenvereniging Oldemarkt e.o. Johannes is een troubadour en zingt en vertelt over het voormalige eiland Schokland.

Op Schokland woonden 12.000 jaar geleden al mensen. Ze leefden er als jager- verzamelaars en vissers, veel later zijn het vooral ook boeren. Vanaf de 12de eeuw wonen de bewoners op door de mens gemaakte terpen. Bij hoog water of een stormvloed zijn deze heuvels de enige veilige plekken op het eiland. In de 17de eeuw gaat het steeds minder met de landbouw door het verlies van land aan de zee. In 1859 verliezen de eilanders de strijd tegen het water voorgoed, de regering besluit dat de bewoners het eiland moeten verlaten. Ongeveer 635 “Schokkers” verlaten het eiland en verhuizen naar diverse plaatsen, waaronder Kampen en Vollenhove.

Zo is deze unieke plek ontstaan. Nu is het werelderfgoed Schokland. De verhoging in de Noordoostpolder is nog steeds te zien, maar door verzakking door ontwatering wordt dat steeds minder. Een bezoek naar het museum daar is echt de moeite waard.

Wilt u alles horen van de troubadour, kom dan naar Oldemarkt en luister naar Johannes ten Have op 14 juni om 14.30 uur in De Landerijen. Kosten voor deze middag voor leden € 4.-, niet leden betalen € 6,-

Nieuws

menu