Overijssel vindt opening Lelystad Airport 'onacceptabel'

Lelystad Airport niet openen is enig juiste beslissing ANP

De provincie Overijssel en een aantal Overijsselse gemeenten vinden de opening van vakantievliegveld Lelystad Airport onacceptabel zolang er geen oplossing is voor de laagvliegroute, waar inwoners van Overijssel last van gaan krijgen.

Dat heeft de provincie de nieuwe minister van Infrastructuur, Mark Harbers, in een brief laten weten. Overijssel is boos dat Harbers’ voorganger de Tweede Kamer onlangs in een brief heeft laten weten „dat er geen oplossing is gevonden voor de laagvliegroute”.

Er wordt gevlogen op circa 1800 meter hoogte, wat relatief laag is. Hoger kan niet, omdat het Lelystad-verkeer dan in de knel komt met vliegverkeer van Schiphol. Dat zou voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

„Sinds 2010 zijn toezeggingen gedaan. Het is duidelijk dat er geen garanties gegeven kunnen worden dat de laagvliegroute in de periode 2024 - 2027 wel opgelost gaat worden”, schrijven de provincie en de gemeenten. Het kabinet en Harbers moeten eerdere beloftes over de laagvliegroutes nakomen, vinden de briefschrijvers. „Het oplossen van de laagvliegroutes is altijd een randvoorwaarde geweest voor opening van Lelystad Airport.”

SATL, het samenwerkingsverband van 24 actiegroepen tegen de opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld gaf in december ook al aan dat een opening van het vliegveld onacceptabel is. „Lelystad Airport is onnodig, onhaalbaar en onrechtmatig”, zegt SATL. „De stikstofproblematiek, laagvliegroutes waarvoor geen oplossing is en ontbrekende vergunningen zijn onneembare hordes.”

Nieuws

menu