Mag overnachten in Schrijvershuis Giethoorn of niet?: politiek buigt zich over deze kwestie

Het Schrijvershuis in Giethoorn Noord. Foto: Stichting Schrijvershuis Giethoorn

De politiek gaat zich buigen over wel of niet toestaan van overnachten van schrijvers in het Schrijvershuis Giethoorn. Tot nu toe mag het niet. „Belachelijk”, zegt Bernadette Brefeld, voorzitter van Stichting Schrijvershuis Giethoorn.

Stichting Schrijvershuis Giethoorn biedt schrijvers de mogelijkheid om een kalendermaand te verblijven en te werken op prachtige plek in Giethoorn-Noord. Het huis biedt alle rust en ruimte om te kunnen werken aan een publicatie, vertaling, scenario of theatervoorstelling.

Maar overnachten mag niet volgens het gemeentelijk beleid. „Het past niet in het geldende bestemmingsplan. Overnachting mag alleen in het hoofdgebouw en Schrijvershuis Giethoorn is geen hoofdgebouw. De enige mogelijkheid is om aan de gemeenteraad te vragen het beleid aan te passen”, zo reageerde burgemeester Rob Bats in een brief aan Bernadette Brefeld.

En dat deed ze. Vooral de manier waarop ze behandeld is, vindt Brefeld kwetsend. „Het is voor mij niet minder dan een grove belediging geweest hoe uw ambtenaren en wethouders zich in dit dossier hebben opgesteld. De eerste mails die ik stuurde naar uw afdeling handhaving zijn nooit beantwoord. Op helder geformuleerde vragen nadien kwam nooit een antwoord. Aan beloofde termijnen waarbinnen gereageerd zou worden op onze gesprekken heeft nooit één ambtenaar/ wethouder zich gehouden, telefonisch contact was per definitie een ‘mission impossible’. De grove wijze waarop wij aangeschreven werden met de dreigende toon van verhevigde handhaving alsof wij een weed-plantage willen exploiteren, hebben wij als uitermate krenkend ervaren”, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad.

‘Niet uit te leggen’

„Mijn enorme boosheid en verontwaardiging wordt niet in het minst gevoed door het feit dat ik al bijna een jaar lang in literair Nederland moet zien uit te leggen waarom het schrijvershuis niet gebruikt mag worden. Ik zeg u: Dit is niet uit te leggen. En het spijt me u te moeten zeggen dat Steenwijkerland inmiddels de risée, het lachertje, is in de wereld van schrijvers, dichters en menig uitgeverij”, vervolgt ze.

Het Schrijvershuis gaat hoe dan ook van start, zegt ze. „Het belachelijke gegeven dat de schrijver ’s nachts niet in het huisje mag slapen, hoewel daarvoor alle voorzieningen aanwezig zijn, zal keer op keer aan de orde komen. Ik schaam me daarvoor diep. En ik ga ervan uit dat de gemeente dat ook doet.”

De kwestie wordt tijdens de politieke markt op 23 november besproken.

Nieuws

menu