Paarse Vrijdag in Steenwijkerland: paars dragen om solidariteit met LHBTIQ+'ers te laten zien

Stichting Regenboog Steenwijkerland haakt op deze Paarse Vrijdag in en nodigt iedereen uit om paarse kleding te dragen en een foto daarvan te delen op social media Niels Westra

Stichting Regenboog Steenwijkerland roept scholieren en studenten op om vrijdag paarse kleding aan te doen naar school. Door het dragen van paars kunnen de leerlingen hun solidariteit laten zien voor LHBTIQ+’ers. Het is dan Paarse Vrijdag.

Deze dag wordt sinds 2010 ook in Nederland gehouden op de tweede vrijdag in december. Het is overgewaaid uit de Verenigde Staten en heet daar Spirit Day . Leerlingen droegen paars om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, home, biseksueel of transgender waren. Er is gekozen voor de kleur paars omdat, in de regenboogvlag, die kleur voor ‘spirit’ staat. Dat is onder andere te vertalen naar geestdrift of enthousiasme.

In Nederland wordt Paarse Vrijdag georganiseerd door de jongerenorganisatie Gender & Sexuality Alliance, de GSA. Deze groep wordt gesteund door het COC en zet zich in voor het creëren van een veilige omgeving voor iedereen op school, ook voor LHBTIQ+.

Stichting Regenboog Steenwijkerland haakt op deze Paarse Vrijdag in en nodigt iedereen uit om paarse kleding te dragen en een foto daarvan te delen op social media met de hashtag #paarsevrijdag2022steenwijkerland. De stichting wil zo laten zien dat in Steenwijkerland een gemeente is waar iedereen onbeperkt zichzelf mag zijn. Op de website paarsevrijdag.nl staat meer informatie.

Nieuws

menu