Pasar Ikat met modeshow in Taman Indonesia

TIjdens de Pasar Ikat presenteert mode-ontwerpster Dian Oerip kleding van Ikat-stoffen.

TIjdens de Pasar Ikat presenteert mode-ontwerpster Dian Oerip kleding van Ikat-stoffen. Aangeleverde foto

Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote organiseert een feestelijke Pasar Ikat. Dat is een kleine Indonesische markt met als hoofdattractie de Dian Oerip Fashion Dance Show. De Pasar is op 28 mei en mode-ontwerpster Dian Oerip presenteert die dag haar kledinglijn van traditioneel gemaakte ikat-stoffen uit Indonesië op de catwalk, met een dansvoorstellingen en een modeshow. Chefkok Stanly Rutten van Rumah Rasa serveert op de Pasar zijn heerlijke saté en lekkernijen.

Ikat is minder bekend dan batik, terwijl het toch een grote traditie kent in Indonesië. Het is een bijzondere manier van motieven in doeken kleuren en weven. Het gebeurt met zeer eenvoudige middelen, maar het arbeidsintensieve proces geeft een prachtig resultaat. Het maken van één Ikat duurt wel drie tot zes maanden, maar ikats kunnen dan ook generaties meegaan. Ze zijn multifunctioneel, want ze dienen als kledingstuk, draagdoek, regencape of slaapzak .

Op veel eilanden, vooral in het oosten van Indonesië, is het maken en dragen van Ikat nog heel gewoon. Daarbij kent iedere streek zijn eigen stijl en kleurgebruik. Voorafgaand aan de dans- en modeshow geeft Dian Oerip een korte presentatie over Ikat, met gelegenheid tot vragen stellen.

Fashion Dance & Show

De kledingcollectie die op de Pasar Ikat geshowd wordt, is ontworpen door Dian Oerip. Een Indonesische vrouw, die tijdens backpackreizen door haar land gefascineerd raakte door de enorme verscheidenheid en schoonheid van traditionele stoffen in het eilandenrijk. Uiteindelijk leidde dit tot de oprichting van haar eigen modemerk in Indonesië. Hiermee wil ze deze traditionele stoffen, waaronder ikat, bekend maken en doorgeven aan jongere generaties. Inmiddels heeft ze vele klanten in haar eigen land en ver daarbuiten. Speciaal voor de presentatie van haar creaties aan het Nederlandse publiek is zij naar ons land gekomen.

Tijdens de modeshow op het terras van Taman Indonesia laat ze draagbare kleding zien die gemaakt is van doeken uit verschillende streken, met name Sumba, Kalimantan en Toraja, en Ngawi (Oost-Java). Voorafgaand aan de modeshow geeft Madaloka Dance Studio een prachtige dansvoorstelling met Dian Oerip-kleding. Na afloop is er een fotosessie waarbij bezoekers met de fraai geklede modellen op de foto kunnen.

Indonesisch eten

Een Indonesische pasar (dit betekent markt) is natuurlijk niet compleet zonder eten. Daarom is chefkok Stanly Rutten van Rumah Rasa uit Harderwijk speciaal deze dag aanwezig om alle bezoekers te laten genieten van zijn bijzonder smakelijke Indo-food. „Indonesisch met een twist”, zoals hij het zelf graag noemt.

Reserveren

De Pasar Ikat begint om 12.00 uur. Het park zelf is al geopend vanaf 10:00, dus wees er op tijd bij! Bezoekers kunnen hun tickets kopen en reserveren via de website .