Politiekids van Steenwijkerwold spreken automobilisten aan

Onder toeziend oog van wijkagent Lodewijk ten Brinke spreekt een Politiekid een automobilist aan op zijn snelheid.

Onder toeziend oog van wijkagent Lodewijk ten Brinke spreekt een Politiekid een automobilist aan op zijn snelheid. Wilbert Bijzitter

De politiekids van Steenwijkerwold zijn vrijdagmiddag met agenten op pad geweest. Deze keer ging het over te hard rijden. Nadat de agenten eerst met de kinderen spraken over waarom er niet te hard mocht worden gereden, gingen de kids zelf aan de slag bij het voetbalveld in Steenwijkerwold. Met een lasergun werd de snelheid gecontroleerd van passerende auto’s en werd indien nodig de bestuurder aangesproken door de kinderen.

Wijkagent Lodewijk ten Brinke noemde het een hartstikke leuke middag. „Voordat we met de kinderen naar de weg gingen bespraken we waarom er niet te hard gereden mag worden. Ze kwamen dan zelf met antwoorden als ‘omdat we daar spelen’ of ‘dat is niet veilig in de wijk’. We stonden op een stukje waar je 30 kilometer per uur mag rijden. Met een lasergun werd de snelheid door de kinderen zelf gemeten en ze gaven aan elkaar door met een portofoon als er iemand te hard reed. Ze zeiden dan bijvoorbeeld; ‘er komt nu een zwarte auto aan, die rijdt 38 ‘. Dan werd die auto aan de kant gezet.” Samen met de agenten spraken de kinderen die automobilist aan.

„We zeiden dan, het valt mee, u reed te hard, maar wilt u er op letten. De kinderen legden dan uit waarom dat belangrijk is. Dat ze willen spelen, en geen ongelukken in de wijk willen. Het was een beetje bewustwording voor beide partijen”, legt wijkagent Lodewijk uit. „De reacties van meeste bestuurders was positief. Ze vonden het goed dat de kinderen hen aanspraken. We hebben die middag geen bekeuringen uitgedeeld, alleen waarschuwingen. De kinderen deden het superleuk, en ze waren scherp. Een van hen zag dat een bestuurder de gordel niet om had. Dat was mij nog niet opgevallen toen ik de automobilist aansprak op zijn snelheid.”

In het hele land zijn teams met Politiekids actief, ook in Zwolle. Wijkagent Ten Brinke heeft dat idee meegenomen naar hier. Samen met Sociaal Werk De Kop is in Steenwijkerwold de eerste groep in de gemeente gestart. Die doet elke week een training met de Politiekids. De kinderen krijgen onder meer trainingen in weerbaarheid, sport, en sociale vaardigheden. Een keer per maand is er de training met de politie. „Wij vinden dat heel leuk om te doen. Als het project slaagt, dan willen we het in meer wijken gaan organiseren in Steenwijkerland.”