Populariteit perziksteen groeit gestaag. Restproduct levert belangrijke bijdrage aan duurzamer buitenleven

Nelleke de Ligt-Hazekamp en Rob Hazekamp voor het perzikstenen hek bij hun huis in het buurtschap Marijenkampen. Foto: Roel Kleine

Met gepaste trots poseren Nelleke de Ligt-Hazekamp en Rob Hazekamp voor het perzikstenen hek bij hun huis in het buurtschap Marijenkampen. Dat zij prat gaan op het product dat zij met hun bedrijf Nocciolo sinds 2014 aan de man/vrouw proberen te brengen is niet geheel ten onrechte. Sterker nog, de perziksteen als bodembedekker in tuinen, als dakbedekking of gevangen in schuttingen of hekwerken gaat als een speer. Én, het is nog duurzaam ook, maar daarover straks meer.

De Ligt is directeur van Nocciolo (Italiaans voor kern), Hazekamp treedt op als adviseur en de twee zoons Robbert en Sven zijn inmiddels ook medewerkers van het bedrijf aan Het Heideveld. De ontdekking van de perziksteen deed De Ligt in 2004 op een van haar kunstreizen – zij is naast directeur ook keramiste – in Zuid-Afrika. Bij een beeldend kunstenaar zag zij de perzikstenen in de tuin liggen en de ‘warme uitstraling, unieke kleurschakeringen alsmede het duurzame gebruik’ van dit restproduct, maakten indruk op De Ligt. Zozeer zelfs dat zij bij haar terugkomst in Marijenkampen de oprit, parkeerplaatsen en binnenplaats bij haar atelier en galerie helemaal liet bedekken met perzikstenen. Tot op de dag van vandaag ligt het er nog.

Ook Rob, die bij Ahold onder andere voor de zorgsector werkte, werd enthousiast. Op een tuinbeurs in het Brabantse Nuenen werd in 2014 de perziksteen van Nocciolo gelanceerd. De vonk van De Ligt en Hazekamp sloeg echter niet direct over naar potentiële afnemers. „Het product bleek te onbekend en hoveniers, die over het algemeen toch al wat behoudend en weinig innovatief zijn, waren aanvankelijk niet geïnteresseerd”, herinnert Rob zich van de beginjaren. De verkoop verliep stroef. „De consument daarentegen, vooral jonge mensen, hadden wel belangstelling voor dit onderhoudsarme product.”

Lange levensduur

Dat is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld grind of boomschors, een van de voordelen van perziksteen. Andere voordelen zijn volgens Hazekamp onder andere de lange levensduur (30 jaar of langer), warmte-isolatie, perziksteen waait niet weg of spoelt ook niet weg, het rot of schimmelt niet en het slaat CO2 op. Daardoor wordt het proces vertraagd van CO2 dat vrijkomt in de natuur. Boomschors moet vaak worden aangevuld omdat het verrot, waardoor als gevolg van het verteringsproces er ook sprake is van een snelle uitstoot van CO2. In feite is dus boomschors onderhoudsrijk. Bij grind is helemaal geen sprake van CO2 opslag. Grind en schors belasten het milieu veel meer met transport CO2 dan perziksteen.”

Levensvatbaar bedrijf

Inmiddels, zo stelt de woordvoerder van Nocciolo, is er sprake van een kentering in het denken bij hoveniers over de perziksteen. Hazekamp: „Dat komt ook omdat steeds meer consumenten naar dit product vragen, vooral jongeren die veel bezig zijn met duurzaamheid. Hoveniers zien nu ook de voordelen.” Nocciolo levert nu op grote schaal aan hoveniers, tuinontwerpers, tuincentra en groothandels in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Architectenbureaus betrekken de perzikstenen in verschillende projecten in de publieke buitenruimtes. „We groeien gestaag en zijn nu een levensvatbaar bedrijf”, stellen De Ligt en Hazekamp. Zelf kopen ze de perzikstenen in bij de fruit verwerkende industrie in Zuid-Europese landen. De eindbewerking heeft Nocciolo in eigen hand.

Koelen van zonnepanelen

Perzikstenen op het dak kunnen ook het rendement van zonnepanelen verbeteren. „Zonnepanelen kunnen soms wel 20 graden warmer worden dan de omgevingstemperatuur”, legt Hazekamp uit. „Zonnepanelen renderen beter als de ondergrond koeler is. Perzikstenen absorberen namelijk geen warmte en blijven daardoor een stuk koeler dan de originele dakbedekking, die eronder ligt. Bovendien dragen perzikstenen op platte daken ook nog eens bij aan een betere isolatie en langere levensduur van de dakbedekking.”

Er zijn volgens Hazekamp amper nadelen van het product, dat inmiddels in de botanische tuinen van Düsseldorf ligt en op een aantal blote voetenpaden in Duitsland. Een van de doelen van Nocciolo is om hoveniers te enthousiasmeren voor toepassing van de perziksteen. „Vooral ook om de vertaling te maken naar duurzaamheid”, licht Hazekamp toe.

Ook overheid geïnteresseerd in perziksteen

Ook de rijksoverheid heeft de perziksteen in Marijenkampen ontdekt als duurzaam product. Nocciolo is gevraagd om de perziksteen vanaf oktober een jaar lang te testen op daken van openbare gebouwen. Er wordt dan onderzocht wat de effecten zijn van onder meer de warmte- en geluidsisolatie van de perziksteen en de mogelijke toepassing van het duurzame product op daken van (overheids)gebouwen.

Sinds 2017 is het productieproces verplaatst naar een van de Workcenters van 50/50. Dat is een initiatief van het Leger des Heils, waar werkgelegenheid wordt gecreëerd als een reïntegratieproces voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar worden de bestellingen klaar gemaakt en wordt de logistieke afhandeling met de transporteur verzorgd. „Niet alleen de verpakkingen worden er verwerkt, ze maken er ook de dozen en zakken voor de perziksteen en de twee andere producten van Nocciolo, de hazelnoot en abrikoos.”

Nieuws

menu