PvdA Steenwijkerland: Zorg voor gratis zelftesten voor mensen met laag inkomen

Een scholier voert een preventieve zelftest uit.

Een scholier voert een preventieve zelftest uit. Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Het Steenwijkerlands gemeentebestuur moet zorgen dat mensen met een laag inkomen makkelijker aan gratis Corona-zelftesten kunnen komen. Dat vindt de lokale fractie van de PvdA.

Het coronavirus grijpt nog steeds om zich heen in Nederland en ook Steenwijkerland ontspringt deze dans niet. Vanuit de rijksoverheid treft men wederom maatregelen om het virus in te dammen. Inmiddels worden zelftesten steeds belangrijker bij bestrijding van deze crisis. Het ministerie van volksgezondheid adviseert mensen met lichte klachten nu een zelftest te doen om te controleren of ze besmet zijn met het coronavirus.

Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. „Voor de Partij van de Arbeid doet iedereen mee. Ook nu. Zelftests zijn al te krijgen vanaf 3 euro. Dat lijkt weinig, maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk te betalen, zeker niet voor mensen die het niet breed hebben”, stelt Mathinus Wolters namens de fractie.

‘Geen drempels’

„De kosten kunnen voor mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien een reden zijn om niet of minder te testen. Daarbij komt ook nog eens dat tot verbazing van velen de GGD-testlocatie in Steenwijk is gesloten en pas 9 december wordt heropend.” Daarom wil Wolters weten of de gemeente gratis zelftesten kan aanbieden aan mensen met een laag inkomen. „We zijn van mening dat we ook nu niet moeten wachten maar doen. Het gaat om de gezondheid van ons allen, ons advies zou dan ook zijn geen drempels op te werpen en deze tests beschikbaar te stellen aan een ieder die meent recht te hebben op een aantal gratis tests. De meeste mensen zullen hier geen misbruik van maken. Laten we met z’n allen zorgen dat we dit virus onder controle krijgen. Daarbij zijn niet alleen onze inwoners gebaat, maar ook de ondernemers in bijvoorbeeld de horeca.”

Volgens Wolters zijn inmiddels ook anderen PvdA-afdelingen in het land bezig met het voorbereiden van schriftelijke vragen, zodat het landelijk op de agenda komt.