PvdA en GroenLinks: provincie Overijssel moet meer doen om bestrijdingsmiddelen in water te voorkomen

Het water kan en moet schoner, vinden PvdA en GroenLinks. Archief Wilbert Bijzitter

De provincie Overijssel kan en moet meer doen om ervoor te zorgen dat bestrijdingsmiddelen niet in het water terecht komen. Dat schrijven GroenLinks en de PvdA Overijssel. In een gezamenlijke verklaring uiten de twee partijen hun zorgen over het langzame tempo waarmee de Overijsselse waterkwaliteit verbetert.

„Schoon water is enorm belangrijk voor onze provincie,” zeggen lijsttrekker Lucas Brinkhuis van GroenLinks Overijssel en Peter Hermans, de nummer twee op de lijst voor de PvdA. „Water voedt onze natuur en onze landbouw. Onze beken en rivieren zijn bepalend voor ons landschap en belangrijk voor recreatie en toerisme. En natuurlijk maken we uit grondwater ons drinkwater. De vraag naar zoetwater neemt de laatste jaren een vlucht. De vraag is soms hoger dan het aanbod. Als we niet uitkijken ligt waterschaarste op de loer. Dat maakt het extra belangrijk dat we ervoor zorgen dat ons water zo schoon mogelijk is en blijft.”

Vervuiling

En dat is nu niet zo, vinden de twee partijen. In het jaar 2000 is afgesproken dat het grond- en oppervlaktewater in Nederland in het jaar 2015 van goede kwaliteit zou zijn. „Dat is met name van belang voor natuurgebied Weerribben-Wieden. Die deadline hebben we niet gehaald. En ook de deadline in 2021 niet. Op veel plekken worden in het Overijsselse oppervlaktewater en grondwater nog steeds te veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Het zijn er wel minder dan het geweest is, maar de afname gaat niet snel genoeg. Nederland heeft met de EU afspraken gemaakt over de waterkwaliteit. Als we in 2027 aan de normen willen voldoen – en wij willen dat – dan moeten we echt snel een tandje bijzetten. Zodat we écht voortgang boeken met de waterkwaliteit en we in 2027 écht kunnen genieten van schoon water.”

GroenLinks en de PvdA lichten hun verklaring vanavond (8 maart) nader toe op een gezamenlijke themabijeenkomst over water, natuur en landbouw, die vanaf 19.00 uur in Dalzicht in Oldemarkt wordt gehouden.

Nieuws

menu