Raad Steenwijkerland is akkoord met lokaal lachgasverbod: 'Het probleem is hier en nu'

Steenwijkerland krijgt een lokaal lachgasverbod. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een totaalverbod.

Steenwijkerland is een van de 11 gemeenten, die een totaalverbod op lachgas invoert.

Steenwijkerland is een van de 11 gemeenten, die een totaalverbod op lachgas invoert. Foto Mediawiki / Hansmuller

Niet alle fracties stemden in met het voorstel. De VVD en D66 stemden tegen. „We zouden graag instemmen, maar we vinden dat de gemeenteraad niet het mandaat heeft. Het ligt bij de landelijke overheid. Stel je voor dat wij een motie indienen om een maximum snelheid van 150 kilometer per uur op de snelweg indienen, tegen het landelijke beleid in?”, zei Jeroen van Duijvenvoorde (VVD).

Twijfels

Emmy Elgersma (D66) vond een totaalverbod te streng. „Strenger dan de aanpak van drugs- en alcoholgebruik. Ik vind een totaalverbod te ver gaan. Verbieden helpt niet altijd. We moeten meer aandacht besteden aan preventie en voorlichting en handhavers opleiden tot opvoeders.”

De CPB had twijfels, omdat er geen extra handhavers worden ingezet en pleitte ook voor een streven naar eenduidig beleid binnen Regio Zwolle. Ook GroenLinks had twijfels. „We twijfelen of dit standhoudt bij de rechter, maar we zullen zien. Daarom geven we het voordeel van de twijfel.”

Niet langer wachten

Alle andere partijen stemden voor. Ze willen niet langer wachten op een landelijk verbod, dat op zijn vroegst in de zomer van 2022 te verwachten. „Zie het als gereedschap voor politie en handhavers. We zouden graag een landelijk verbod willen zien, maar dat duurt te lang. Het probleem is hier en nu”, zei Richard Keizer (BGL). „Handhavers zitten er op te wachten en gezondheid van de jongeren in onze gemeente staat voorop”, aldus Clazinus Netjes (CDA). “Prima, zolang er nog geen landelijk verbod is”, zei Marko Ferwerda (PvdA). „Handhavers vragen om deze handvatten”, aldus Jantina Drijfhout (CU).