Raad akkoord met 3,3 miljoen euro in nieuw energiefonds

De gemeenteraad van Steenwijkerland heeft in meerderheid ingestemd met de najaarsnota 2022. Dat betekent onder andere dat er een gemeentelijk energiefonds komt van 3,3 miljoen euro voor maatschappelijke organisaties die door torenhoge energiekosten in de problemen komen. En dat is volgens financieel wethouder Marcel Scheringa hoognodig.

Het onderdeel Duurzaamheidsfonds helpt organisaties om hun kosten blijvend te verlagen, door het verduurzamen van maatschappelijke gebouwen.

Het onderdeel Duurzaamheidsfonds helpt organisaties om hun kosten blijvend te verlagen, door het verduurzamen van maatschappelijke gebouwen. ANP

Drie fracties (CDA, D66 en CPB) stemden tegen. Niet dat zij tegen het met gemeentelijk geld financieel steunen van noodlijdende verenigingen en organisaties zijn, maar dat het budget via een begrotingsvergadering beschikbaar gesteld moet worden. Zij wijzen in dat kader op het budgetrecht van de raad. Ook willen zij dat er duidelijke kaders komen in welke gevallen een beroep gedaan kan worden op geld uit de energiepot. „Die 3,3 miljoen euro hoort in een voorstel naar de raad te komen, en niet te worden opgevoerd in een najaarsnota”, stelde Erik Homan (CDA).