Raad van State nog niet klaar met geschil over PAS-melders: wel of niet adressen van boeren geven?

Gedeputeerde Staten vragen in een voorstel aan Provinciale Staten om 25 miljoen euro beschikbaar te stellen om de problematiek bij PAS-melders op te lossen. Met dat geld wil het enerzijds stikstofruimte ‘uit de markt halen’ door opkoop en in een doelenbank voor de PAS-melders te stoppen. Foto: Mediahuis Noord
Het juridische gevecht zorgt voor veel beroering in de agrarische wereld. De minister en boerenorganisatie LTO vinden dat de adressen niet openbaar mogen worden. „Het gaat om persoonsgegevens en daarmee de privacybescherming van de betrokken agrariërs en hun huisgenoten”, zegt de advocaat van de minister. LTO sluit zich daarbij aan.
PAS-melders
MOB zegt die adressen nodig te hebben om een goed beeld te krijgen van de stikstofproductie van de zeker 3500 bedrijven die onder de zogeheten PAS-stikstofregeling geen natuurvergunning nodig hadden. Vanwege hun beperkte uitstoot konden ze met alleen een melding bij de provincie gaan uitbreiden. In de provincie Overijssel gaat het om vele honderden bedrijven.
Sinds de Raad van State de PAS-regeling vernietigde, geldt voor al die boeren (PAS-melders) dat ze alsnog een vergunning nodig hebben. Minister Schouten gaat ze die vergunning ook geven. Maar MOB wil dit proces goed kunnen volgen en toezien dat er niet teveel ruimte wordt gegeven voor stikstofuitstoot. MOB heeft al gesproken van een mogelijke witwasoperatie.
Uitspraak Raad van State
Het is wel opmerkelijk dat de Raad van State begin dit jaar al besliste dat de adresgegevens toch openbaar moeten worden. Minister Schouten weigert zich daarbij neer te leggen. Volgens haar advocaat heeft de Raad de kwestie verkeerd begrepen en daardoor een onjuiste uitspraak gedaan.
Raadsman Valentijn Wösten van MOB reageerde woest op de raadsvoorzitter. „Ik ben verbijsterd dat u de minister zoveel ruimte geeft. Ik hou hier een heel nare smaak aan over.” Wösten had verwacht dat de raadsvoorzitter korte metten zou maken met de minister. De rechtbank in Groningen had dat eerder ook gedaan en de minister zelfs opgedragen om binnen enkele weken de adressen openbaar te maken.
In plaats van het openbaar maken van de adressen had de minister alleen de coördinaten van de agrarische bedrijven bekendgemaakt. Dat was volgens de rechtbank ‘evident in strijd’ met een eerder oordeel van de rechtbank en de uitspraak van de Raad van State. Voor de rechtbank was dat aanleiding ‘voor de hoogst ongebruikelijke stap om de minister te veroordelen tot betaling van een dwangsom’. Zou de minister niet binnen enkele weken de adressen bekendmaken dan zou de dwangsom worden omgezet in een boete van maximaal 72.000 euro.
Hoger beroep
De minister ging in hoger beroep en de dwangsom werd intussen geschorst door de Raad van State. MOB vroeg vandaag om opheffing van die schorsing. De raadsvoorzitter meldde dat hij dat waarschijnlijk niet zal doen en dat er mogelijk nog een vervolgzitting komt.
De Raad doet volgende week uitspraak.