Rechtbank spreekt chauffeur ROVA vrij van verkeersmisdrijf na ernstig ongeluk in Vollenhove

Zwolle / Vollenhove - De chauffeur van de ROVA die met zijn vuilniswagen op de N331 in Vollenhove in botsing kwam met een andere vrachtwagen heeft slechts één verkeersfout gemaakt, en niet meerdere, zoals de beschuldiging van het Openbaar Ministerie tegen hem luidde. De rechtbank in Zwolle sprak hem vrij van een verkeersmisdrijf, en veroordeelde hem alleen voor een overtreding van de Wegenverkeerswet tot een voorwaardelijke boete.

De chauffeur van de Rova die met zijn vuilniswagen op de N331 in Vollenhove in botsing kwam met een andere vrachtwagen heeft slechts één verkeersfout gemaakt.

De chauffeur van de Rova die met zijn vuilniswagen op de N331 in Vollenhove in botsing kwam met een andere vrachtwagen heeft slechts één verkeersfout gemaakt. Jansema Media

De 33-jarige Jan van E. uit Tuk reed op 24 september vorig jaar op de parallelweg Oppen Swolle en wilde de provinciale weg oversteken. Daar kwam hij in botsing met een vrachtwagen, die hij ondanks goed uitkijken niet had gezien, vermoedelijk omdat die net in zijn dode hoek zat. Een enorme ravage was het gevolg, de cabine van Van E. was compleet losgeslagen, hij hing er zelf nog in, maar kwam er wonderwel goed van af. Erger was het gesteld met de vachtwagenchauffeur, die was tot grote ontzetting van Van E. gewond naar het ziekenhuis is gebracht met meerdere botbreuken en kneuzingen.

Geen voorrang

Vast is komen te staan dat de veroorzaker met een snelheid van maximaal 14 kilometer per uur de oversteek maakte en geen voorrang heeft verleend aan de vrachtwagen. Pas toen hij de weg opreed hoorde hij getoeter van de kruisende vrachtwagen, een aanrijding was niet te voorkomen.

Het ongeluk was hoorbaar voor een planner van het bedrijf van Van E., met wie hij via de autotelefoon handsfree in gesprek was over een volgende klus. De planner hoorde het getoeter, een enorm kabaal en vervolgens onheilspellende stilte. „Die was ook in paniek”, zei Van E. op de zitting van twee weken geleden.

De rechtbank vindt, anders dan de officier van justitie, dat hem van het bellen geen verwijt kan worden gemaakt. „Hij heeft niet met zijn mobiele telefoon gebeld en er is niet komen vast te staan dat verdachte zodanig afgeleid werd dat hij niet meer op de weg kon letten”, aldus het vonnis.

Rust

De rechtbank weegt bij de strafoplegging mee dat de chauffeur niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, geen problemen heeft en dat hij te kennen heeft gegeven nog voorzichtiger is gaan rijden. Ook siert het hem dat hij contact heeft opgenomen met de gewonde chauffeur. Op de zitting van twee weken geleden zei hij pas weer wat rust te hebben gekregen toen hij het slachtoffer gesproken had. „Hij nam het me niet kwalijk, hij zei: dit had iedereen kunnen overkomen.” De leidinggevende van Van E. was bij de zitting aanwezig, voor de morele ondersteuning.

De rechtbank veroordeelde hem uiteindelijk tot een voorwaardelijke geldboete van duizend euro.