Rechter: loswal Giethoorn hoeft niet eerder op slot

De voorzieningenrechter vindt dat de loswal aan de Kerkweg in Giethoorn niet direct op slot hoeft. De directe buren spanden een rechtszaak aan, omdat zij veel overlast ervaren.

De loswal aan de Kerkweg in Giethoorn.

De loswal aan de Kerkweg in Giethoorn. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

De provincie Overijssel is van mening dat Steenwijkerland het toestaan van laden en lossen een stikstofvergunning nodig heeft. De gemeente kreeg hiervoor een half jaar de tijd, tot oktober.

De directe buren vinden dit te lang duren en vroegen daarom aan de rechter om de gemeente een week daarvoor te geven. Dat zou betekenen dat de loswal op slot zou gaan.

De rechter vond dit niet noodzakelijk. Er ligt een vergunningaanvraag van de gemeente bij de provincie, die naar verwachting binnenkort wordt afgegeven. De rechter acht niet dat in de tussentijd de natuurbelangen zodanig aangetast worden, dat de vergunningaanvraag verkort moet worden.

Van groot belang

Al vele jaren zijn er problemen met vergunningen voor de loswal en er zijn al vele rechtszaken geweest. De loswal is van groot maatschappelijk belang voor inwoners en ondernemers in Giethoorn. Een groot aantal woningen en bedrijven in Giethoorn is voor de aan- en afvoer van materialen afhankelijk van de loswal.

Ook vinden de omwonenden dat er niet voldoende gehandhaafd wordt.