Reinier Belt overleden; een markante man op een markante plek (de Moespot)

Reinier Belt.

Reinier Belt. foto: archief Sieb van der Laan

Na een snel afnemende gezondheid is op 77-jarige leeftijd Reinier Belt overleden, uitbater van het bekende café de Moespot in de gelijknamige buurtschap.

Café de Moespot, in de ogen van velen het mooiste café ter wereld, was zijn lust en zijn leven.

Het café staat onder aan de dijk in het gehucht Moespot een van de mooiste bruine cafés van West Overijssel. Volgens Reinier Belt is er door de jaren heen – sinds 1853, toen de drankvergunning werd afgegeven – niets aan het interieur veranderd (behalve dan de moderne gaskachel).

Pleisterplaats voor reizigers die over de zeedijk kwamen

En even voor de duidelijkheid: het gehucht is naar het café genoemd en niet andersom. Het café was vroeger een pleisterplaats voor de reizigers die over de zeedijk kwamen (het café ligt in de luwte van de oude Zuiderzeedijk tussen Vollenhove en Blokzijl). Om het simpel te houden was er elke dag maar één soort middagmaal te krijgen. Dat werd boven een vuur gekookt in een pot: de Moespot. Later deed de taveerne ook dienst als stalling en doorrit voor diligences. Reinier Belt dreef het cafeetje sinds zijn achttiende. Hij vond het geweldig werk: niet alleen maar koffie of drank verkopen, maar uit oprechte interesse een praatje met de gasten maken. „Als je niet van een praatje houdt, moet je geen kroegbaas worden”, waren zijn woorden.

Diverse verenigingen uit de buurt beschouw(d)en café de Moespot als hun vaste onderkomen.