Repair Café Steenwijkerland strijkt deze zomer twee keer neer in Spijkervetstallen: 'Zo blij dat we eindelijk aan de slag mogen'

„Blij dat we weer wat mogen”, zeggen Sabine Lange en Eibellien de Groot. Na ruim negen maanden maakt het Repair Café Steenwijkerland een herstart. En dat gebeurt op een toch wel bijzondere manier. Want het Repair Café gaat on tour, en strijkt deze zomer op twee zaterdagen neer in de Spijkvetstallen in Steenwijk centrum. „Daarna gaan we vanaf september weer verder op de oude vertrouwde locatie. De bovenverdieping van de kringloopwinkel aan de Boterweg in Tuk.”

Sabine Lange, Nienke Mastenbroek, en Eibellien de Groot buiten bij de kraam tijdens een intake vorig jaar.

Sabine Lange, Nienke Mastenbroek, en Eibellien de Groot buiten bij de kraam tijdens een intake vorig jaar. Sieb van der Laan

De medewerksters van het Repair Café gaan nog even terug naar september vorig jaar. „Toen waren we voor het laatst open. We namen buiten van klanten spulletjes voor reparatie in ontvangst. Dat werd binnen gerepareerd door onze mensen, en daarna kregen de klanten een belletje dat ze hun producten weer op konden halen.”

Deze werkwijze was niet helemaal volgens het ideaal van het Repair Café zelf. „Want doordat de klanten niet naar binnen mochten, was zelf leren repareren niet mogelijk. Bovendien bleek in de praktijk dat anderhalve meter afstand houden ook best wel lastig was.” De bijzondere openstelling in september evalueren had niet zoveel zin. „Want in oktober, een maand later, ging alles op slot. Nu kunnen we gelukkig eindelijk een herstart maken.”

‘Op zoek naar pandje’

Het leek de vrijwilligers wel leuk om in de zomer een keer ergens anders te werken, dan op de vaste locatie. „Misschien krijgen we dan ook klandizie die we normaal gesproken niet krijgen. Best goed voor onze naamsbekendheid.” Een alternatieve locatie vinden bleek nog niet zo eenvoudig. „We zijn vanaf begin mei in contact getreden met mensen van lege panden in de binnenstad, met de vraag of we daar een paar uurtjes gebruik van mochten maken.” Dat leidde niet echt tot enthousiaste reacties, maar uiteindelijk pakte het toch nog goed uit. „Want Bea Klein Hazebroek was direct heel positief. We mogen op twee zaterdagen met onze vrijwilligers reparaties voor klanten doen in de Spijkervetstallen. En daar hoeven we niets voor te betalen.”

Het gaat om zaterdag 3 juli en zaterdag 7 augustus, van 11.00 tot 13.00 uur. „We doen op deze zomerse zaterdagen alleen kleine reparaties met gereedschappen die onze vrijwilligers zelf meenemen. Ook verrichten we reparaties aan kleding.” En dat het Repair Café voorziet in een behoefte en de afgelopen maanden gemist werd, blijkt wel uit de vele mailtjes en reacties op Facebook die ze hebben gehad. „We hebben zo vaak de vraag gekregen wanneer we weer gingen beginnen?” Straks, vanaf september zijn de mensen van het Repair Café weer in de kringloopwinkel te vinden. „Of we dat direct al twee keer per maand doen of één keer weten we nog niet. Want daar hebben we het nog niet over gehad.”

Twintig vrijwilligers

Het Repair Café heeft alles bij elkaar zo’n twintig vrijwilligers. „We hebben de afgelopen tijd ons best gedaan om de contacten met de vrijwilligers warm te houden. Want als er zolang niets mag, loop je kans dat de interesse van vrijwilligers minder wordt.” Zo kreeg iedereen een boekje met verhalen over het Repair Café van Douwe van der Helm. „Bij Sjouke Kuindersma hebben we nog een barbecue gehad. Ook hebben alle vrijwilligers een mondkapje gekregen. Verder krijgt iedereen met zijn of haar verjaardag een kaartje.” Er wordt gelachen om een recente zoom bijeenkomst. „Vooraf hadden we zakjes chips gegeven die ze lekker konden opknabbelen tijdens de digitale ontmoeting. Niet iedereen had dat begrepen, want in bepaalde gevallen hebben de kinderen de chips vooraf al opgegeten.”

Er is nog wel behoefte aan technische routiniers met ‘gouden’ handjes. „Leermeesters om jonge mensen te begeleiden zijn heel erg welkom.” De oudste vrijwilliger is Jaap Otten, die 84 lentes telt. „We zijn in coronatijd wel een beetje terughoudend geweest in de persoonlijke contacten. Diverse vrijwilligers zitten in de kwetsbare leeftijd.”

Honderdste Repair Café

In januari 2013 ging het Repair Café in Steenwijk van start. „Vier jaar eerder is het in Amsterdam begonnen, met Martine Postma als initiatiefnemer. In 2018 zaten we op 2000 reparaties in totaal. Die mijlpaal hebben we destijds aangegrepen voor een feestje. En 2019 was ook een goed jaar. Toen kwamen er nog eens 500 reparaties bij. In dat jaar hadden we hier ook het honderdste Repair Café. En we hebben hier een paar jaar geleden ook een landelijke bijeenkomst gehad van het Repair Café. In de Zuidwester. Dat was zelfs internationaal, want er kwamen ook Belgen.” Corona heeft ook voordelen. „Zo is het milieu minder belast. Een prima zaak.”

Bij het Repair Café krijgen producten een tweede kans. „Mensen komen vaak eerst met een product in de winkel, waar wordt gezegd dat reparatie niet lonend is. Ze komen dan bij ons, wij lappen het op, en het product kan weer een tijdje mee. We kunnen weer aan de slag, heerlijk.”