Restaurant De Librije op 1ste plaats in restaurantgids Lekker500. Thérèse Boer: 'Maar we genieten ook enorm van een kalfskroketje van de Febo met ons team'

Vlnr Martin Kruithof, Jonnie Boer en Jarno Eggen.

Vlnr Martin Kruithof, Jonnie Boer en Jarno Eggen. Foto: Wilbert Bijzitter

Jonnie Boer is terug op de eerste plaats van de Lekker Top-100. De Zwolse topchef die al ruim dertig jaar scoort met zijn restaurant De Librije, versloeg zijn collega’s met kwalificaties als ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’.

Jonnie en echtgenote Thérèse (gastvrouw/sommelier) schoven maandagavond aan in de talkshow van Humberto, samen met de chefs van Tribeca (nr 2) en Inter Scaldes (3). „We zien elkaar niet als concurrenten, maar als collega’s, we hebben allemaal onze eigen signatuur”, zei Jonnie Boer, oorspronkelijk afkomstig uit Giethoorn. Thérèse verklapte dat ze zelf niet iedere dag een sterrenmaaltijd eten: „We vinden het heerlijk om met het hele team regelmatig iets van de Febo te laten komen. Daar kunnen we ook erg van genieten!”

Meer hoge noteringen in Overijssel

De Groene Lantaarn uit Staphorst staat dit jaar op plek 17. De Lindenhof uit Giethoorn staat drie plekken hoger en is samen met Kaatje bij de Sluis in Blokzijl (72) het hoogst genoteerde noordelijke restaurant. De Bovenmeester in Steenwijk is in de top-500 beland.

Friesland

Het drie jaar geleden geopende Smink in Wolvega - van ex-Librije kok Jan Smink - debuteert in de lijst op plek 61 en vormt met De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag (38) ‘t Havenmantsje in Harlingen (78) het trio aan genoteerde restaurants in Friesland.

De nieuwe editie van Lekker ligt vanaf dinsdag 30 november in de winkels. Vorig jaar verscheen de restaurantgids vanwege corona in een speciale editie zonder ranglijst, als ‘ode aan de helden van de horeca’.

Lekker500 Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland.