Ritje op deelfiets uitproberen slaat aan: ‘Lekker snel op plaats van bestemming!’

Er werd volop gebruik gemaakt van de e-bike.

Er werd volop gebruik gemaakt van de e-bike. Foto: Gemeente Steenwijkerland

Op een viertal locaties in Steenwijkerland werd zaterdag een e-bike demonstratiedag gehouden. Belangstellenden kregen uitleg over het gebruik van deelfietsen en mochten de e-bikes gratis uitproberen.

„Fantastisch dat deze mogelijkheid er is. Nu kan ik mijn kennissen een e-bike aanbieden en met ze door het gebied fietsen”, was een van de reacties. Twee mensen besloten direct de fietsen te gebruiken voor een ritje naar De Eese: „Snel en leuk!” Eigenaren van een B&B gaven aan deze vorm van vervoer te willen aanbieden aan gasten. Twee Gietersen wilden zaterdag een speurtocht uitzetten en besloten daarbij de e-bikes te gebruiken. „Gaat een stuk sneller dan lopend!”

Een inwoner van Tuk nam de proef op de som om te testen hoe snel hij vanaf het station op de Woldberg kon zijn en hoeveel dat ritje hem zou kosten: dat bleek ongeveer tien minuten te zijn (voor een bedrag van € 0,75).

Mensen vroegen ook naar mogelijkheden van deelauto’s en deelscooters en zouden graag meer inleverpunten zien. Als het aan projectleider Frans Hamstra ligt, gaat dat zeker gebeuren: „Het gaat om een proef van twee jaar: we zijn nog maar net begonnen en hopen op een ‘olievlekwerking’ met meer fietsen en meer opstapplaatsen/inleverpunten (hubs). Ondernemers die willen aanhaken zijn ook van harte welkom.”

Voor ondernemers ligt er een subsidie regeling klaar die kan oplopen tot 75% van de aanschafkosten van e-bikes en slimme sloten.