Ronald Bakker van de nieuwe Stichting Regenboog Steenwijkerland aan de vooravond van Regenboogweek: 'Iedereen hoort zich geaccepteerd en veilig te voelen'

Geweldig dat er nu een Stichting Regenboog Steenwijkerland is, en dat er een Regenboogweek wordt georganiseerd. Hopelijk is dat de aanzet tot een inclusieve samenleving waarin iedereen zich geaccepteerd voelt en zich veilig voelt onder alle omstandigheden. Zolang dat niet het geval is, is er nog genoeg werk aan de winkel, vindt Ronald Bakker, de kersverse voorzitter van de dit jaar opgerichte stichting.

Ronald Bakker in gesprek met wethouder Trijn Jongman: 'Goed dat de Stichting Regenboog Steenwijkerland er is, als belangenbehartiger en gesprekspartner.'

Ronald Bakker in gesprek met wethouder Trijn Jongman: 'Goed dat de Stichting Regenboog Steenwijkerland er is, als belangenbehartiger en gesprekspartner.' Foto: Wilbert Bijzitter

Hetero is nog steeds de norm, merkt hij dagelijks. „En homo is nog steeds het meest gebruikte scheldwoord…”

De stichting is tot stand gekomen is, doordat de gemeente Steenwijkerland ongeveer 2 jaar geleden een manifest getekend heeft met een aantal centrumgemeentes. Na een aantal gesprekken met wethouder Trijn Jongman zijn er oproepen gedaan voor een bijeenkomst. Door deze (online) bijeenkomst zijn ongeveer 35 mensen uit bijna alle kernen opgestaan die de LHBTIQ+ community ondersteunen. Er ontstonden allerlei groepjes, waaronder een stichtingsbestuur. Er werden intussen allerlei gesprekken gevoerd met de gemeente over o.a. het Regenboogbeleid, subsidies om ook daadwerkelijk dingen te doen. Zo is het initiatief ontstaan om een Regenboogweek te organiseren.

Niemand uitsluiten

„Het bijzondere is dat eerst de stichting is opgericht, en dat wordt de basis voor beleid”, licht Jongman toe. „Meestal gaat het andersom, maar dit is veel mooier.”

„Waar we naar toe willen is een écht inclusieve samenleving in Steenwijkerland, waar niemand wordt uitgesloten”, vult Ronald Bakker aan. „Zo zitten er ook hetero’s in het bestuur en in de verschillende werkgroepen!”

Wat soms een lastige spagaat oplevert is dat er enerzijds de wens is om vooral niet een aparte LHBTIQ+ community te creëren, omdat het de bedoeling is dat iedereen overal welkom is. Anderzijds is het nodig om bijvoorbeeld toch aparte activiteiten/bijeenkomsten te organiseren voor mensen die zich nu tijdens reguliere activiteiten buitengesloten voelen. Mensen die in transitie zijn bijvoorbeeld vinden het fijn om een eigen zwemuurtje te hebben. „Dan kan een aparte activiteit zorgen voor gevoel van veiligheid. Maar wat we natuurlijk het liefste willen is dat er geen speciale uurtjes nodig zijn.”

Regenbooghuis

Er is op dit moment geen vaste LHBTIQ+ locatie in Steenwijkerland, zoals bijvoorbeeld een COC-vestiging, maar om toch een plek te creëren waar mensen koffie of een borrel kunnen drinken en informatie kunnen krijgen, is het concept ‘Regenbooghuis’ ontwikkeld. Dat betekent dat er bij toerbeurt door heel Steenwijkerland bijeenkomsten worden georganiseerd in dorpshuizen en wijkcentra.

Het gaat erom dat mensen mogen zijn wie ze willen en we elkaar respecteren. „Als je door Steenwijk wil lopen met blauw haar, doe dat vooral!” Dat je mag uitkomen voor wie je bent, is belangrijk in de hele samenleving, variërend van scholen tot verzorgingshuizen. „We vinden het geweldig dat Nijenstede ook aanhaakt en volgende week regenbooggebakjes gaat serveren. Het is schrijnend dat je in den lande ziet dat er nog steeds ouderen zijn die op latere leeftijd weer noodgedwongen ‘terug in de kast’ gaan, omdat ze niet geaccepteerd worden voor wie ze zijn…”

De nieuwe stichting heeft vier thema’s hoog in het vaandel: sociale acceptatie, veiligheid, ontmoeting en zichtbaarheid. En met die zichtbaarheid zit het wel goed: van alle kerktorens in Steenwijkerland wappert volgende week maandag (internationale coming out day) de regenboogvlag. „Het is prachtig dat we één week in het jaar ons groots laten zien, maar eigenlijk moet dat natuurlijk het hele jaar door”, vindt Bakker. De Steenwijker toren wordt getooid met een heel bijzondere regenboogvlag: een van 14 bij 4 meter.

De Regenboogweek is van zondag 10 oktober tot en met zondag 17 oktober 2021. De activiteiten die plaatsvinden staat op de website www.regenboogsteenwijkerland.nl.