Ruim 40 inwoners Steenwijkerland schuiven aan voor een kop Vrijheidssoep in het gemeentehuis met burgemeester Rob Bats

Inwoners die betrokken zijn bij de 4 mei herdenkingsbijeenkomsten in Steenwijkerland schoven aan voor de Vrijheidsmaaltijd op het gemeentehuis.

Inwoners die betrokken zijn bij de 4 mei herdenkingsbijeenkomsten in Steenwijkerland schoven aan voor de Vrijheidsmaaltijd op het gemeentehuis. Foto: Wilbert Bijzitter

Een kop ‘Vrijheidssoep’ slurpen en stilstaan bij vrijheid en onvrijheid. Zo’n 40 inwoners van de gemeente Steenwijkerland genoten gisteravond van een Vrijheidsmaaltijd in het gemeentehuis. De inwoners schoven aan op uitnodiging van burgemeester Rob Bats. Hij nodigde iedereen uit die betrokken is bij de 4 mei herdenkingsbijeenkomsten in Steenwijkerland..

En aan die uitnodiging werd vanuit elke kern die een herdenkingsbijeenkomst organiseert gehoor gegeven. „De bijeenkomst is bedoeld om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Gewoon informeel aan de eettafel. Wat we met elkaar delen is de wens om 4 en 5 mei in onze gemeente op een waardige manier te organiseren”, zo liet burgemeester van Steenwijkerland Rob Bats voorafgaand aan de maaltijd weten.

Landelijk initiatief

Het organiseren van een Vrijheidsmaaltijd is een landelijk initiatief. Het is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. Tijdens de bijeenkomst op 2 mei in het gemeentehuis werd een kop Vrijheidssoep gegeten die speciaal voor dit initiatief is gemaakt door de Engelse kok London Loy. Het recept daarvan is te vinden op de website van het landelijk 4 en 5 mei comité.

Tijdens de maaltijd werden de aanwezigen getrakteert op een gedicht van Norah Sharif. De leerlinge van SC Eekeringe droeg het gedicht ‘Vrijheid’ voor. Dit doet zij samen met Nienke Hultink ook tijdens de herdenking op 4 mei in Steenwijk. De bijeenkomst voor de Vrijheidsmaaltijd vond plaats in het werkcafé van het gemeentehuis van Steenwijkerland.