Saharastof daalt neer: 3 dagen onderweg, reisafstand 3300 kilometer!

Donderdagochtend regende het een beetje. In onze regio kwam 1,5 tot 2 millimeter neerslag naar beneden. In dat water zat ook het uiterst fijne Saharastof dat drie dagen eerder was opgewerveld in zuidelijk Algerije. In Spanje werd de hemel compleet bruinoranje. Een goede kennis van mij zag hoe door het woestijnstof de skyline van Torremolinos in enkele uren compleet van kleur veranderde.

Satellietfoto, genomen op 15 maart om 13.30 uur. Inzet linksboven: afzetting van Saharastof op plastic op 17 maart 's ochtends.

Satellietfoto, genomen op 15 maart om 13.30 uur. Inzet linksboven: afzetting van Saharastof op plastic op 17 maart 's ochtends. Foto: NASA/NOAA en Jacob Kuiper.

Een sterke stroming voerde de minuscule stofdeeltjes op grote hoogte verder noordwaarts. Toen het stof woensdag boven ons land aankwam werd het zonnetje ‘s middags al steeds vager. Op de scheidingslijn met veel schonere lucht boven de Britse Eilanden werd er in het front ook wat neerslag geproduceerd. Daarmee werd het Saharastof uit de lucht gewassen. Een klein laagje op tuintafels en auto’s was het resultaat. ‘