Scala splitst in twee delen: 'Subsidie wordt langzaam afgebouwd'

Scala, Centrum voor de Kunsten, gaat zich opsplitsen. Foto: Kim Stellingwerf
De gemeenten Hoogeveen, Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en de Wolden willen het geld dat zij besteden aan cultuuronderwijs op de scholen los hebben staan van de andere activiteiten van het kunstencentrum. De cursussen, lessen en workshops, ook wel vrijetijdsonderwijs genoemd, worden gezien als een particuliere aangelegenheid. Voor de activiteiten van Scala binnen het onderwijs is de nieuwe stichting Cultuurzaam opgericht. Dat is een overkoepelende stichting waar CultuurKLIK onder gaat vallen, samen met Stichting Kunst & Cultuur en ICO, Partner in Kunst & Cultuur die allemaal in de regio actief zijn.
Subsidie afbouwen
Thijs Torreman, interim directeur van Scala, heeft de veranderingen binnen de organisatie begeleid. „Wij hebben met de gemeenten kunnen afspreken dat de subsidie voor het zogeheten vrijetijdsonderwijs niet in een keer wordt stopgezet per 1 januari 2022, maar dat dat in een aantal jaar afgebouwd wordt”, legt hij uit. „Daar zijn wij de gemeenten zeer dankbaar voor.”
De stichting Scala gaat zelfstandig verder. „Op marktgerichte wijze, wordt het aanbod vormgegeven, zonder subsidiegeld, maar gelukkig wel met de afbouwsituatie”, zegt Torreman. „Dus niet die bruuske bezuiniging. Dan zijn de gevolgen mogelijk niet te overzien en dat is iets wat niemand wil.”
Voor inwoners verandert er weinig
Voor inwoners van de vijf gemeenten verandert er weinig. Zij kunnen nog steeds hun lessen, cursussen en workshops muziek, dans, theater, beeldende kunst en urban arts volgen bij dezelfde docenten op dezelfde leslocaties. Per 1 februari 2022 komt de dagelijkse leiding van Scala Centrum voor de Kunsten in handen van Constance Leppen en neemt Thijs Torreman afscheid als interim directeur.