Scholen doen mee aan E-Waste Race

Wethouder Tiny Bijl levert haar kapotte tosti ijzer op school De Lepelaar in het kader van de kick-off e-waste race. Foto: Gemeente Steenwijkerland/Wilbert Bijzitter
Wethouder Tiny Bijl ging alvast met de schoolkinderen in gesprek: „Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Kijk zelf maar eens thuis. Iedereen heeft wel een oude telefoon, kapotte dvd-speler of een doos met kabels. Van dit elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, kunnen nieuwe dingen gemaakt. Hartstikke duurzaam! Met de E-waste Race maken we het inleveren van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk. Daarom ben ik bij de schooljeugd langs gegaan, om te vertellen waarom het zo belangrijk is om elektronisch afval opnieuw te gebruiken. Natuurlijk heb ik zelf ook een apparaat ingeleverd. Ik ben erg benieuwd hoeveel e-waste de scholen samen gaan inzamelen.”
Schoolreis
De E-waste Race start op maandag 14 maart. Dan gaat de schooljeugd aan de slag met het inzamelen van het elektronische afval. Dit doet de jeugd thuis, bij vrienden en familie, maar ook in de buurt van de school. In een straal van 7 km rondom de school gaan de kinderen e-waste inzamelen. Tijdens de race kunnen buurtbewoners elektronisch afval aanmelden via www.ewasterace.nl. Scholieren maken een afspraak met de buurtbewoners om het afval thuis op te laten halen. De kinderen kunnen zelf op de website bijhouden hoeveel ze hebben opgehaald. En kunnen dagelijks zien hoeveel zij, maar ook de andere scholen, hebben ingezameld. Dit doen ze vier weken. De winnende school wint een toffe schoolreis.
Deelnemende scholen Steenwijkerland
Deze scholen uit Steenwijkerland doen mee:
• School B - Steenwijk
• Basisschool Sint Bernardus - Oldemarkt
• Basisschool De Ark - Oldemarkt
• Willem-Alexanderschool - Steenwijk
• BS De Lepelaar - Scheerwolde
• Basisschool Het Kompas - Steenwijk
Waar gaat de e-waste naar toe?
Alle e-waste wordt door ROVA naar de Kringloopwinkel Steenwijk-Vollenhove gebracht. De Kringloopwinkel gaat alle apparaten testen. Apparaten die nog werken of gerepareerd kunnen worden, krijgen zo een tweede leven.