Schoolteams strijden om beste pokébowl op boerderij: 'Kies je voor vlees of vega?'

Afgelopen week waren de eerste Foodcamps. eigen foto

Dat gezond leven ook leuk kan zijn, ontdekken scholieren tijdens de Food Challenge. Pokébowl, bootcamp en boerderij vormen de basis hiervan. Drie basisscholen en vijf scholen uit het voortgezet onderwijs in Overijssel hebben de primeur.

Zij strijden in de eerste Food Challenge om de beste pokébowl van 2021. In Steenwijkerland doen KC Bernhard en VSO SG Eekeringe uit Steenwijk en KC Immanuel uit Steenwijkerwold mee.

De Challenge wordt georganiseerd door SVO vakopleiding Food Zwolle en LekkerBoer met verschillende partners en ondersteuning van provincie Overijssel. De deelnemende scholen zijn in april gestart met het bijbehorende lespakket en gast workshop van SVO.

Foodcamp

De pokébowl maken leerlingen tijdens een Foodcamp op een boerderij in de buurt. Afgelopen week waren de eerste Foodcamps in Steenwijk. Leerlingen en leraren zijn enthousiast over het programma. Zowel de kinderen als de leraren vonden het leuk én leerzaam.


Melkveebedrijf Batenburg in Giethoorn

De ingrediënten voor de pokébowl komen deels van de betreffende boerderij, die de leerlingen zelf oogsten. Voor de leerlingen uit Steenwijk en Steenwijkerwold was er biefstuk en melk van de boerderij, melkveebedrijf Batenburg in Giethoorn. Voor de rest van de poké bowl was er keuze uit grotendeels producten van boerderijen en tuinderijen uit de buurt, via streekproductenplatform Hallo Boer, aangevuld met o.a. vis- en vega-producten. „Duurzaamheid is ook belangrijk tijdens de challenge. Kies je voor vlees of vega? Ga je voor de exotische mango of de lokale peer?”, aldus Martijn Wassenaar van SVO.

Beoordeling en finale

Vier teams met de beste pokébowl mogen naar de finale op 9 juni bij SVO. De teams worden beoordeeld door een deskundige jury, met chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar en zowel een speelster van PEC Zwolle als een vertegenwoordiger van Go Ahead Eagles. Het team met de beste pokébowl wint en mag naar een voetbalwedstrijd van hun favoriete club. Daarnaast trakteren ze hun school op de beste pokébowl van 2021. De finale wordt gefilmd en uitgezonden via het Youtube kanaal ‘Food Challenge voor scholen’.


Nieuws

Meest gelezen