Schrijfactie Amnesty International

Beeldmerk Amnesty

In december kan geschreven worden naar de autoriteiten van Rusland, Tunesië en Iran.

In Rusland zijn in juli drie advocaten geschorst, enkel en alleen omdat ze hun werk doen. Ze hielpen activisten, die om politieke reden waren aangeklaagd, in de door Rusland bezette Krim. Juist in de Krim werken advocaten onder druk. Ze worden willekeurig opgepakt en vastgezet als afschrikwekkend signaal aan andere advocaten, die zich inzetten voor mensenrechtenactivisten. In de brief wordt gevraagd om de schorsing van Lilya Gemedzhi, Rustem Kuamilev en Nazim Sheikhmambetov onmiddellijk op te heffen.

In de tweede brief wordt de Minister van Justitie in Tunesië opgeroepen om 57 rechters en officieren van justitie onmiddellijk hun baan terug te geven. Hamadi Rahmani, Mohammed Taher Kanzani en Ramzi Bahria zijn drie van hen. Ze mogen de aanklachten tegen hen niet inzien en kunnen zich niet verdedigen. Al meer dan drie maanden zitten ze thuis, samen met 54 anderen, zonder werk, salaris en zorgverzekering.

De Koerd Edris Feqhi is lid van de Koerdische oppositiepartij in Iran. Hij werd in juli 2021 met grof geweld opgepakt. Aanvankelijk werd verteld dat hij gedood was bij een gewapend optreden van veiligheidsagenten tijdens een partijbijeenkomst. Een getuige beweert Faqhi gezien te hebben in een gevangenis in West-Azerbeidzjan. Het was slecht met hem gesteld door de vele martelingen en door gebrek aan medische hulp. Het hoofd van de rechterlijke macht in Iran wordt verzocht Edris Faqhi onmiddellijk vrij te laten óf hem aan te klagen voor een internationaal erkend misdrijf.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties .

Nieuws

menu