Schrijfactie Amnesty International augustus

Download de voorbeeldbrieven via www.amnesty.nl/acties.

Wereldwijd voert Amnesty International actie voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Maar zonder steun is deze strijd niet mogelijk. Amnesty roept dan ook iedereen op om mensen in nood mee te helpen: door petities te tekenen of online een brief te sturen naar de autoriteiten. Ook de afdeling Steenwijk plaatst maandelijks een oproep om mee te doen met de schrijfacties. Deze maand augustus worden er brieven gestuurd naar Saudi-Arabië, Venezuela en Thailand.

De eerste brief die geschreven kan worden gaat naar de autoriteiten van Saudi-Arabië met de oproep twee Bahreinse Sjiitische mannen niet te executeren. Jaafar Mohammed Sultan en Sadeq Majeed Thamer werden in 2021 veroordeeld na een oneerlijk proces. Beiden zeggen gemarteld te zijn om te bekennen dat ze explosieven hebben gesmokkeld naar Saudi-Arabië. De Sjiitische gemeenschap in S-A wordt hevig onderdrukt. Zij krijgen strenge gevangenisstraffen en de doodstraf wordt vaker opgelegd door het strafhof. In de brief wordt om een eerlijk proces voor beide mannen gevraagd.

In Venezuela zit fotograaf Carlos Debiais onterecht vast. Hij werd in november 2021 opgepakt toen hij met een drone aan het filmen was in de buurt van een staatsolieraffinaderij. Ze namen zijn apparatuur, zijn dollars en een klein hoeveelheid marihuana in beslag. Een rechter beval in april zijn vrijlating. Daarnaast werd hij wel veroordeeld voor drugsgebruik, maar dit werd een voorwaardelijke straf van 4,5 jaar. Hij zit nog altijd vast en daarom worden de autoriteiten van Venezuela in deze brief opgeroepen hem onmiddellijk vrij te laten.

In Thailand mag de koning niet beledigd worden. De Thaise activisten Netiporn ‘Bung’ Sanesangkhom, Nutthanit ‘Bai Por’ Duangmusit en Tantawan ‘Tawan’ Tuatulanon’ zitten daarom gevangen. De enige reden: ze vroegen mensen op straat in Bangkok naar hun mening over de verkeersblokkades die worden opgeworpen als de koning er door moet. Tawan is onder huisarrest geplaatst, maar Bung en Bai Por zitten in de gevangenis. Op 2 juni gingen ze in hongerstaking. In de brief, gericht aan de Thaise autoriteiten, wordt om hun onmiddellijke vrijlating gevraagd.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties.

Nieuws

menu