Schrijfactie Amnesty International in april

De brieven gaan deze maand naar Madagaskar, Venezuela en Sri Lanka.

De drie brieven, die deze maand april door Amnesty International zijn geselecteerd, gaan naar Nigeria, Zimbabwe en Colombia.

Op 29 januari 2022 maakten bulldozers honderden huizen in de sloppenwijken van de Nigeriaanse havenstad Port Harcourt met de grond gelijk. De grootschalige ontruiming liet duizenden mannen, vrouwen en kinderen dakloos en ontredderd achter. Gedwongen huisuitzettingen zijn onwettig, onrechtvaardig en vormen een ernstige schending van het recht op huisvesting. In de eerste brief worden de autoriteiten van Nigeria opgeroepen om te stoppen met deze onwettige ontruimingen en de slachtoffers te compenseren voor hun verlies.

In Zimbabwe lopen momenteel drie aanklachten tegen de 28 jarige politiek activist Makomborero Haruzivishe. Hij zou onder meer een illegale demonstratie hebben georganiseerd. Dit is een valse beschuldiging. Omdat hij spreekt over wanbestuur, corruptie en ontvoeringen werd hij op 17 februari 2021 gearresteerd en kreeg hij een celstraf van tien maanden opgelegd. Hij kwam op 8 januari 2022 vrij, maar de aanklachten zijn niet ingetrokken. De Zimbabwaanse autoriteiten worden verzocht de aanklachten onmiddellijk in te trekken.

De derde brief is gericht aan de autoriteiten van Colombia met het verzoek onderzoek te doen naar de dood van Kevin Agudelo. Hij nam op 3 mei 2021 in de stad Cali, in het zuiden van Colombia, deel aan een wake voor een jongeman die de dag ervoor tijdens een protest was doodgeschoten. Het protest, de zogenoemde ‘Nationale Staking’, was een reactie op een omstreden wetsvoorstel voor belastinghervorming, die vooral de armeren zou treffen. Veiligheidstroepen traden hard op tegen de deelnemers aan de vreedzame wake. Ze schoten met scherp en gooiden traangas. Drie jongeren, onder wie de 22 jarige Kevin, kwamen om het leven.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties

Nieuws

menu