Schrijfactie Amnesty International in juli voor Madagaskar, Venezuela en Sri Lanka

De brieven gaan deze maand naar Madagaskar, Venezuela en Sri Lanka.
In Madagaskar is anticorruptieactivist en leraar Jeannot Randriamanana aangeklaagd voor ‘laster’ en ‘het beledigen van parlementsleden’. Daarvoor kreeg hij op 17 maart van dit jaar een celstraf van twee jaar. Een onterechte aanklacht, want Randriamanana had op sociale media een bericht geplaatst dat lokale autoriteiten fondsen hadden verduisterd die bedoel waren voor de slachtoffers van twee verwoestende orkanen.
Randriamanana werkt voor een onafhankelijke lokale mensenrechtenorganisatie. Hij houdt zich vooral bezig met het recht op informatie en goed bestuur. In de eerste brief wordt om onmiddellijke vrijlating van Randriamanana gevraagd.
Prominente activisten
In Venezuela worden Martino Alvarado en AlfredoInfante aangeklaagd wegens laster. Beiden zijn prominente activisten die hun nek uitsteken om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen. Onder president Maduro ondervinden alle mensenrechtenactivisten en –organisaties hevige tegenwerking. Alvarado en Infante publiceerden in maart een rapport over mogelijke standrechtelijke executies door politieagenten in de Venezolaanse staat Carabobo. De gouverneur van Venezuela wordt verzocht de aanklacht tegen beide mannen in te trekken.
Omstreden terrorismewet
In Sri Lanka zit student Mohamed Imaam Mohamed Imran aldriejaar vast op grond van een omstreden terrorismewet. Hij is nog altijd nergens voor aangeklaagd. Imran werd in mei 2019 opgepakt. Hij zou volgens de autoriteiten de zelfmoordterroristen, die dat jaar met Pasen aanslagen pleegden in Sri Lanka, hebben geholpen.
In de derde brief worden de Sri Lankaanse autoriteiten opgeroepen om Mohamed Iman vrij te laten of aan te klagen voor een internationaal erkend misdrijf.
De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties .