Schrijfactie Amnesty International in mei

Ook in juni is er weer schrijfactie van Amnesty International.

Ook in juni is er weer schrijfactie van Amnesty International. Foto: Amnesty International

Ook in de maand mei is er weer een schrijfactie van Amnesty International. Deze maand wordt om vrijlating van twee mensenrechtenverdedigers gevraagd en de derde brief gaat in op de gewelddadigheden bij protesten in Sierra Leone.

Marfa Rabkova uit Belarus heeft op 28 februari 2023 in hoger beroep 14 jaar en 9 maanden celstraf gekregen. Een absurd hoge straf. Ze heeft niets misdaan en is veroordeeld op valse aanklachten. Ze wordt enkel gestraft omdat ze werkte voor de bekende mensenrechtenorganisatie Viasna, die inmiddels in Belarus verboden is. Rabkova zit al sinds september 2020 vast. In de brief wordt de Minister van Buitenlandse Zaken opgeroepen om Marfa Rabkova onmiddellijk vrij te laten.

De andere mensenrechtenverdediger is journalist Rida Benotmane uit Marokko. Hij moet achttien maanden de cel in, omdat hij in 2021 kritische berichten en video’s online plaatste over de Marokkaanse overheid. Benotmane wordt slecht behandeld, zit in eenzame opsluiting in een cel van 2,5 bij 1,8 m. en mag daar slechts een half uur per dag uit. De autoriteiten van Marokko worden dringend gevraagd Rida Benotmane onmiddellijk vrij te laten.

De derde brief is gericht aan de autoriteiten van Sierra Leone, waarin ze worden opgeroepen om een grondig en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de gewelddadigheden bij de protesten op 10 mei 2022 door onvrede over die autoriteiten. Zes agenten en 20 demonstranten verloren hierbij het leven. De politie gebruikte buitenproportioneel geweld bij het neerslaan van de protesten. In de brief wordt om onderzoek gevraagd naar de gewelddadigheden bij de protesten en de rol van de politie hierin.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties.