Scouts van Johan van den Kornput laten Stolpersteine glimmen voor de herdenking op 4 mei

Scouts poetsen de struikelstenen tot ze glimmen. Foto: Marion Grit
In Steenwijk liggen 53 stolpersteine, de messing herdenkingsteentjes die voor de huizen waar Joodse Steenwijkers woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Op de steen, die ook wel struikelstenen worden genoemd, staan de namen van de mensen die in het huis hebben gewoond, en waar zij om het leven zijn gebracht. Een steen ligt niet voor een woning. Dat is de steen voor Eduard de Leeuw in de Grachtstraat. Zijn huisje bestaat niet meer.
Eduard en zijn vrouw Henriëtte leefden in armoede. Hij was veehandelaar, maar de handel ging moeizaam. Hij werd al op zijn 55ste weduwnaar. In 1942 moest hij naar Kamp Conrad, een werkkamp voor Joodse mannen. Toen het kamp werd ontruimd, was Eduard éen van de tien mannen uit Steenwijk, die op 3 oktober 1942 op transport moesten naar Westerbork. Hij is op 22 oktober 1942 omgebracht in Auschwitz.
Ook zijn zus Carolina en zijn broer Victor stierven daar evenals hun partners. Siegfried, de broer van Eduard die in de Oosterstraat een koosjere slagerij had, overleefde de oorlog met zijn hele gezin en vertrok naar Den Haag.
Naast de blinkend gepoetste stolpersteine in Steenwijk liggen er in de gemeente ook acht gedenksteentjes in Blokzijl en een in Eesveen. Op de website struikelsteen.nl zijn de adressen te vinden.