Sint Bernardusschool Oldemarkt viert eeuwfeest met reünie en boek. ‘Een hele warme en vierende school’

Hieke van der Valk (links) en Betsy Weda met twee oude schoolplaten die op 24 juni, de dag van de reünie, op de tentoonstelling aan de wand van een klaslokaal te bewonderen zijn.

Hieke van der Valk (links) en Betsy Weda met twee oude schoolplaten die op 24 juni, de dag van de reünie, op de tentoonstelling aan de wand van een klaslokaal te bewonderen zijn. Foto: Roel Kleine

Ruim 360 oud-leerlingen en leerkrachten van de 100-jarige Bernardusschool in Oldemarkt hebben zich aangemeld voor het reüniefeest op vrijdag 24 juni. „Met dat aantal zijn wij al tevreden”, zeggen Betsy Weda (oud-leerlinge) en Hieke van der Valk (oud-docent), „maar er kunnen er nog meer bij.”

De oudste reünist, die van de partij zal zijn, is 94 jaar. Alle deelnemers aan de reünie komen uit Nederland. Een aantal oud-leerlingen woont en werkt inmiddels in het buitenland. Een van hen is Nina Jurna, de huidige NOS-correspondent voor Latijns Amerika. Zij doorliep de Sint Barnardusschool en enkele familieleden van haar wonen nog steeds in Oldemarkt.

Jurna komt weliswaar niet op de reünie, maar ze heeft wel een bijdrage geleverd voor het jubileumboek over de school, waarin zij herinneringen ophaalt aan de jaren die zij op deze katholieke basisschool doorbracht. Weda en Van der Valk maken deel uit van de boekcommissie die het jubileumboek heeft samengesteld. Het boek telt liefst 176 bladzijden met veel oude schoolfoto’s en een groot aantal bijdragen van oud-leerlingen en oud-leerkrachten. Er worden 400 exemplaren van gedrukt. Het boek dat 20 euro kost kan worden besteld via de website van de Sint Bernardusschool.

Boeiend

Van der Valk, die in 1997 begon als onderwijzeres en bleef tot en met 2021, vond het lezen van al die bijdragen erg boeiend. „Boeiend om bijvoorbeeld te lezen hoe de kinderen vroeger naar school gingen. Zelf heeft zij ook voor het boek geschreven. „Een van de herinneringen die ik aan de school heb is dat mij een ding in het bijzonder erg heeft geraakt. Dat is toen ik in 1997 anderhalf jaar ben opgetrokken met 11 gevluchte Afghaanse kinderen, de oudste was 14 en de jongste 5 jaar. Ik kreeg ze in de klas en ben anderhalf jaar met hen meegelopen. Hun vlucht met slechts een tas bij zich kwam heel hard bij mij binnen”, zegt Van der Valk.

Vier generaties

Weda vertelt dat is geprobeerd om vier generaties te interviewen voor het jubileumboek. „Dat is bij een familie gelukt en we hebben er een paar van drie generaties.” Zowel Weda als Van der Valk roemen de betrokkenheid van de ouders bij de school, die altijd bereid zijn om mee te gaan met schoolreisjes of excursies naar bijvoorbeeld een boerderij of op een andere wijze vrijwilligerswerk doen voor de school. Weda was en is nog steeds betrokken bij de Sint Barnardusschool. „Het is een hele warme school”, vinden zij. „Het is ook een vierende school. We hebben veel feesten gehad, alles werd gevierd wat er maar mogelijk was.”

Op 24 juni worden ‘s middags de eerste exemplaren van het jubileumboek tijdens de reünie (14.00-17.00 uur) uitgereikt aan de twee oudste oud-leerlingen. In een van de lokalen van de school is een speciale tentoonstelling met fotomateriaal, onder andere een plaat van 1922, leesboekjes van vroeger en aan de wand komen oude schoolplaten te hangen. Van 20.00-24.00 uur is er in Dalzicht een reüniefeest.