Sint Jansklooster loopt warm voor alternatieve Corso. Dit jaar minder charme, maar: 'Dit is meer dan een traditie'

Hoewel het Corso in Sint Jansklooster dit jaar op een alternatieve manier plaatsvindt, loopt het dorp warm voor hét evenement van het jaar. Zeker na het Corso-loze 2020. „Maar het is nu wel een ander verhaal.”

Corso in Sint Jansklooster op de traditionele manier. Zo zien we het evenement dit jaar niet. De hoop ligt op volgend jaar.

Corso in Sint Jansklooster op de traditionele manier. Zo zien we het evenement dit jaar niet. De hoop ligt op volgend jaar. Foto: wilbert bijzitter

Er kan in ieder geval iets. En dat is fijn, vinden ze in Sint Jansklooster. Op de traditionele manier kan de wagenparade in ieder geval niet doorgaan, dus moest de organisatie inventief en creatief zijn. Het dorp maakt er het beste van.

Route langs dahliareuzen

Besloten werd om een 16 kilometer lange route uit te stippelen. Bezoekers kunnen fietsend of lopend langs de wagens met dahliareuzen en ze dan bekijken. Vrijdagmiddag begint het evenement, dat duurt tot zaterdagavond. Op gezette tijden figureren de bouwgroepen bij de wagens.

„We hebben lange tijd een normaal Corso op de agenda gehad”, blikt Egbert Lassche van de pr-commissie terug. „Uiteindelijk hebben we toch moeten besluiten, vanwege corona, om daar vanaf te zien. De gemeente Steenwijkerland gaf bovendien geen vergunning af voor de traditionele manier van het Corso. Dit is de meest ideale oplossing.”

Met deze oplossing werd direct een grote hobbel ontweken: handhaving. „Dat is met dit soort evenementen het grootste probleem”, erkent Lassche. „Als wij iets in de dorpskern zouden organiseren, kregen we daarmee te maken. Met een uitgesmeerde route hebben we niet al die beperkingen. Mensen moeten, net als in het dagelijkse leven nu, op anderhalve meter blijven.”

Inventief zijn

De verwachting is dat er net zoveel bezoekers komen als doorgaans. Misschien nog wel meer. Hoewel er vorig jaar helemaal geen Corso of alternatief plaatsvond, is de charme er wel even wel af, vindt Lassche. „Het is nu een totaal ander verhaal. Ik hoop dan ook dat we het volgend jaar weer als vanouds kunnen organiseren, want dat is veel leuker. Dan heb je een heel ander proces, vanaf de maquettes in januari – waar alleen al heel erg veel uren in gaan zitten – tot het bouwen van de wagens. Vervolgens zwelt het echt aan richting de corsoweek. Nu is alles afgeschaald. Dat levert wel inventieve acties op; er zijn bijvoorbeeld mensen die thuis bloemen gingen prikken. Ja, je moet creatiever zijn.”

Ondanks de nieuwe agenda loopt Sint Jansklooster toch warm voor de dahliareuzenroute. Het dorp krijgen ze niet zo gauw klein. Corso is namelijk hét evenement in het dorp. Vrijwel iedereen speelt een rol, klein of groot, actief of passief.. „Dit is meer dan een traditie”, benadrukt Lassche. Mensen passen hun vakantie erop aan, de voetbalclub past de trainingsperiode aan, vertelt hij. „Corso is een wezenlijk onderdeel van het jaar voor de inwoners van Sint Jansklooster.”