Sint Jansklooster onthult kunstwerk De Schaatser rondom de ‘Koningsspelen’. Evert van Benthem aanwezig bij onthulling

Marleen Pol en Ellen Mooiweer op locatie waar het kunstwerk ongeveer moet gaan komen.

Marleen Pol en Ellen Mooiweer op locatie waar het kunstwerk ongeveer moet gaan komen. Foto: René Wiegmink

Plaatselijk Belang Sint Jansklooster onthult op vrijdag 22 april het kunstwerk De Schaatser. Daarvoor komt Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem vanuit Canada terug naar zijn voormalige woonplaats. Rondom de onthulling organiseert Plaatselijk Belang samen met de basisscholen in het dorp, als variant op de Koningsspelen, de ‘Koninklijke Elfstedenspelen’.

Bij de onthulling van het kunstwerk van Albert Weijs is Evert ten Napel aanwezig. De sportverslaggever interviewde Evert van Benthem destijds op de Bonkevaart direct na diens eerste Elfstedentocht-zege. Ook zanger Syb van der Ploeg van De Kast komt naar Sint Jansklooster. Hij is een persoonlijke vriend van Van Benthem. Plaatselijk Belang verwacht daarnaast veel prominenten uit de schaatssport. Inwoners van Sint Jansklooster zijn van harte welkom.

Ode aan de schaatssport

De Schaatser is een ode aan de schaatssport die Sint Jansklooster op de kaart zette, zegt voorzitter Marleen Pol van Plaatselijk Belang. „Ons dorp ligt in De Wieden, wat een van de mooiste schaatsgebieden van Nederland is. Veel inwoners van Sint Jansklooster zetten zich in voor de schaatssport. De twee overwinningen van Evert van Benthem plaatsten ons dorp destijds volop in de schijnwerpers. Tijdens een ledenvergadering opperde iemand het idee voor een blijvende herinnering. De Schaatser is daarvan het resultaat.”

Kunstwerk aan de Leeuwte

Het kunstwerk komt aan de Leeuwte, de weg waaraan Evert van Benthem vroeger woonde. Rondom De Schaatser komen bankjes waar voorbijgangers van het werk en het uitzicht kunnen genieten. Dankzij een bijdrage van de gemeente Steenwijkerland kan Plaatselijk Belang ook een dichtbijgelegen fietstunnel opknappen. Die vormt straks een prachtige entree van natuurgebied De Wieden.

Koninklijke Elfstedenspelen

Plaatselijk Belang Sint Jansklooster presenteert rondom de onthulling een sportief programma. De jaarlijkse Koningsspelen staan in het teken van de Elfstedentocht. De Monnikenweg ziet er die dag uit als de Bonkevaart. Na de spelen op het terrein van voetbalvereniging VHK gaan de leerlingen van de twee basisscholen over die beroemde vaart naar het evenemententerrein. Zij lunchen daar in de feesttent die er staat voor de Feestweek van Sint Jansklooster.

De onthulling van het kunstwerk staat om 15.30 uur op de planning. Evert van Benthem en Plaatselijk Belang denken samen na over een passende handeling. Ook zijn er een aantal korte toespraken. Het kunstwerk, de aanpassing van de tunnel en de Koninklijke Elfstedenspelen zijn mogelijk gemaakt dankzij een burgerinitiatief van betrokken inwoners, een subsidie van de gemeente Steenwijkerland en de bijdrages van een groot aantal bedrijven uit Sint Jansklooster en directe omgeving. Plaatselijk Belang wil tot de onthulling geen details over het kunstwerk prijsgeven.