Sinterklaas wordt in de dorpen warm onthaald: 'Sint on tour' in tram, brandweerauto en paard en wagen!

Sinterklaas 'on tour' door Giethoorn.

Sinterklaas 'on tour' door Giethoorn. Foto: Martijn Bijzitter

Kwam Sinterklaas vorige week aan in de stad Steenwijk, afgelopen zaterdag deed hij het nog eens dunnetjes over in diverse dorpen en kernen in Steenwijkerland. Een echte aankomst per boot zat er dit jaar niet in: vanwege corona mocht Sint zich niet beperken tot één vaste plek om daar de kinderen te ontvangen. Van Sint Jansklooster en Wanneperveen tot Paasloo, van Giethoorn tot Oldemarkt, overal gaf de Goedheiligman op originele wijze acte de présence.

Dus werden overal creatieve oplossingen bedacht: in Giethoorn maakte Sint een bijzondere toer door het dorp: in een oude brandweerauto, voortgetrokken door een tractor vol pieten. Mensen konden op deze manier in hun eigen voortuin staan en Sint en zijn gevolg begroeten.


Tram

In Willemsoord kon Sint dit jaar niet - zoals andere jaren - ingehaald worden bij het spoor aan de Koningin Wilhelminalaan en daarna naar Eetcafé De Steen: in plaats daarvan gingen Sint en Pieten ‘on toer’, rekening houdend met de corona maatregelen. De Sint kon het namelijk niet over zijn hart verkrijgen dat hij niet even bij de kinderen langs kon… Dus werd Sint naar de kinderen gebracht, en wel in een mooie tram!

In Scheerwolde bleek de Sint zelfs te hebben overnacht: en wel in de Wielewaal. Oplettende kinderen was dit niet ontgaan, want aan de vlaggenmast bij de Wielewaal wapperde fier de Sinterklaasvlag! Sint en zijn pieten kwam ’s middags te voet naar het dorp, muzikaal onthaald door leden van de Bazuin.

Ook in Oldemarkt maakte Sint een uitgebreide rondgang door het dorp, ditmaal in een fraaie koets, voortgetrokken door een paard. De Pietenband zorgde voor de muzikale omlijsting. Normaal gesproken houdt hij audiëntie in Dalzicht, maar daar werd dit keer een creatief alternatief voor gevonden.