Sjors valt in de smaak: stimuleringsproject laat kinderen massaal kennismaken met sport en cultuur

Leerlingen maken kennis met verschillende sporten..

Leerlingen maken kennis met verschillende sporten.. Foto: Wilbert Bijzitter

Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn ook dit jaar weer de beste vriendjes van basisschoolleerlingen in Steenwijkerland. De mascottes zijn de boegbeelden van het gelijknamige sport- en cultuurstimuleringsproject dat de gemeente in 2020 startte. Het succesvolle project laat kinderen vaak gratis kennismaken met uiteenlopende activiteiten.

Dankzij Sjors Sportief kunnen leerlingen van de basisschool ook dit jaar kennis maken met sportieve activiteiten zoals dansen, hockey, judo, turnen en boksen. Zo kunnen de kinderen in Steenwijkerland vrijblijvend ontdekken welke sport het beste bij hen past.

Met de mascotte Sjors Creatief leren zij hun creatieve talenten kennen. Aan de hand van die mascotte kunnen kinderen zich vaak gratis, of tegen een kleine vergoeding, inschrijven voor onder andere proeflessen tekenen, schilderen en mozaïek.

Al bijna 1500 inschrijvingen

„Van 2020 en met 2022 was het sport- en cultuurstimuleringsproject Sjors al een groot succes”, zegt Harmen Woudenberg, buurtwerker sport voor Sociaal Werk De Kop. „In die periode hebben zich maar liefst 1459 kinderen ingeschreven. Ook dit schooljaar hebben zich al 430 kinderen gemeld voor een sportieve of creatieve kennismaking. En die teller loopt nog door”, vertelt hij.

„Sjors is ook dit jaar weer razend populair. Sommige activiteiten werken zelfs al met een wachtlijst. Gelukkig neemt ook het aanbod ieder jaar toe, want steeds meer verenigingen sluiten zich aan bij ons project. Daar zijn we heel blij mee, want daardoor kunnen nog meer kinderen laagdrempelig kennismaken met sport en cultuur. Zónder dat ze meteen lid hoeven te worden van een vereniging.”

Sjorsboekje

Sjors is een initiatief van de gemeente Steenwijkerland in samenwerking met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders. Het project maakt het voor kinderen mogelijk om meer dan zestig sport- en cultuuractiviteiten te ontdekken. Het aanbod wordt jaarlijks aan het begin van het schooljaar gepresenteerd in het Sjorsboekje, dat alle basisschoolleerlingen in Steenwijkerland ontvangen.

„Inschrijven voor de activiteiten is het hele schooljaar mogelijk, via de website www.sjorssportief.nl”, legt Woudenberg uit. „Ik heb er alle vertrouwen in dat we het totale aantal inschrijvingen ook dit jaar weer weten te overtreffen.”