Smullen van ouderwetse gerechten in Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus

In klederdracht worden typisch Gieterse gerechten klaargemaakt, die de bezoekers kunnen proeven. Foto: 't Olde Maat Uus

Tijdens de Nationale Museumweek, op zaterdag 9 en zondag 10 april, kunnen bezoekers van Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus aan het Binnenpad 52 traditioneel Gieterse gerechten proeven.

De Preuverije is een gezellige traditie in het museum, de vrijwilligers zijn blij dat het dit jaar weer georganiseerd kan worden. In klederdracht worden typisch Gieterse gerechten klaargemaakt, die de bezoekers kunnen proeven. Het zijn eenvoudige maaltijden, Giethoorn was aan het begin van de 20e eeuw nog een arm dorp. De bevolking leefde vooral van turfwinning, visserij en kleinschalige landbouw en veehouderij.

Op het menu staan onder andere: Stip in ’t Gat, Watergruwel, Drie in de Pan, Gieterse Bonten en natuurlijk de befaamde Knieperties. Voor de wat oudere bezoekers wellicht nog herkenbaar, voor de jongeren een eerste kennismaking.

Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus is vanaf april weer dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De Preuverije vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 april van 11.00 tot 16.00 uur.

Nieuws

menu