Snoeien voor behoud van het landschap: Hoogstambrigade Steenwijkerland komt handen tekort

Het is zonnig, maar fris, als de twee snoeiers de ladders uitschuiven en tegen de grote oude fruitbomen neerzetten. In de boomgaard in De Pol, waar meerdere oude hoogstamfruitbomen staan, is het vandaag de beurt aan de ‘pondsperen’. „Die heten zo omdat de vruchten zo groot en zwaar zijn”, legt de eigenaar Kees van de Lagemaat uit.

Bij de oude boerderij in De Pol staat een aantal hoogstamfruitbomen. Vrijwilliger Hans Bekker snoeit de takken die de boom te zwaar maken.

Bij de oude boerderij in De Pol staat een aantal hoogstamfruitbomen. Vrijwilliger Hans Bekker snoeit de takken die de boom te zwaar maken. Foto: Martijn Bijzitter

Hij is 13 jaar geleden hier komen wonen, samen met zijn vrouw Geesje. In de oude boerderij in De Pol hebben zij een kleine bed & breakfast, Bed en Brood. In de tuin staan niet alleen de pondsperen, maar ook een hele oude goudrenet en een boom met boom met hele lekkere rode appeltjes. Toen zij hier kwamen wonen zijn de bomen flink onder handen genomen door de Hoogstambrigade vanwege achterstallig onderhoud. Nu komen snoeiers voor het gewone onderhoud van de bomen, die zeker 80 jaar oud zijn.

Nieuws

menu