Sofie (24) nodigt dorpsbewoners uit voor terrasuurtje: 'Ervoor zorgen dat Blankenham actief blijft'

Buurtwerker Sofie Reuvers (24) nodigt eens in de drie weken bewoners van Blankenham uit voor een terrasuurtje bij buurthuis Skulpe. „Blankenham is al een actief dorp, ik wil daaraan bijdragen dat het ook actief blijft.”

Sofie Reuvers (in het midden) spreekt samen met de beheerder van De Skulpe met bewoners van Blankenham.

Sofie Reuvers (in het midden) spreekt samen met de beheerder van De Skulpe met bewoners van Blankenham. Foto: René Wiegmink

Het is tropisch warm op deze woensdag. Sofie zit lekker in de schaduw op het terras voor buurthuis Skulpe. Het terrasuurtje is zojuist begonnen.

Ans van der Heijden, die sinds kort in het dijkdorp woont, komt even later met haar hondje aangewandeld. Ik vind het leuk om te horen wat dorpsgenoten te vertellen hebben”, verklaart ze haar komst. Ook hoort ze tijdens het terrasuurtje graag wat er allemaal te doen is in het dorp. „Ik woon hier sinds een jaar en wil me wel bij een vereniging aansluiten.” Vragen stellen aan Sofie, die buurtwerker vanuit Sociaal Werk de Kop is, doet ze ook weleens. „Dat mag over allerlei welzijnsonderwerpen gaan, dus bijvoorbeeld daginvulling, opvoeding, financiën, netwerken en zorgen over buren”, legt Sofie uit.

Online koffiehalfuurtje

De jonge buurtwerker is in oktober 2020 begonnen bij Sociaal Werk de Kop. Het is haar eerste baan nadat ze vorig jaar is afgestudeerd aan Social Work in Groningen. Sinds december vorig is ze in Blankenham aan de slag. In het dorp is Maria Keuter net begonnen als beheerder van dorpshuis de Skulpe.

Beide vrouwen willen graag de dorpsbewoners leren kennen. Omdat vanwege corona bijeenkomsten dan nog niet mogelijk zijn, starten ze samen in januari het Blankenhams online koffiehalfuurtje. „We merkten dat bewoners behoefte hebben aan contact met elkaar en wilden zo verbinding leggen”, vertelt Sofie.

Aan deze Zoomsessies doen telkens zo’n vijf of zes Blankenhammers mee. Een vrouw kwam zo in contact met mensen die samen coronakunst maken. Bij het online koffiehalfuurtje nodigen Sofie en Maria ook telkens een dorpsgenoot uit, die een praatje houdt. „Wij hebben twee kunstenaars, een boer en vertegenwoordigers van de Oranjevereniging, voetbalclub en Dorpsbelang gehad.”

Actief dorp

Sinds Maria op haar terras voor de Skulpe weer mensen mag ontvangen, organiseren de vrouwen hier het terrasuurtje. Bij de eerste keer zit het terras meteen vol met een tiental mensen. „Online was niet voor iedereen weggelegd”, verklaart Sofie de groeiende belangstelling. „Blankenham is al een actief dorp, ik wil met het terrasuurtje daaraan bijdragen dat het ook actief blijft.”

Daarmee bedoelt ze dat als bewoners met initiatieven of activiteiten komen, ze hen daar graag bij wil ondersteunen. Zo kwam een Blankenhammer met het idee van een fietsopstapplaats en mogelijkheid om wat te drinken voor de vele fietsers die door Blankenham rijden.

Wat er allemaal nog meer leeft bij de Blankenhammers, hoopt Sofie de komende tijd te ontdekken. „Dat heeft tijd nodig, eerst wil ik het dorp nog beter leren kennen.” Ze heeft in ieder geval een goed houvast aan de Wensboom die het Dorpsbelang onlangs maakte. Daarin konden Blankenhammers aangeven welke activiteiten zij graag zouden willen doen en wat zij van de gemeente verlangen.

Tijdens het terrasuurtje hoort ze ook graag waar mensen behoefte aan hebben. Een kletspraatje maken kan natuurlijk ook. Woensdag gebeurt dat ook volop, waarbij vooral het hete weer onderwerp van gesprek is. Het volgende terrasuurtje is op woensdag 7 juli van 15.00 tot 16.00 uur.