Speciaal woord van welkom voor Oekraïense kinderen tijdens officiële start van Koningsdag: burgemeester Bats spreekt ze toe in hun eigen taal

Toosten op de Koning. Foto: Wilbert Bijzitter

Koningsdag kon weer eens ouderwets gevierd worden in Steenwijkerland, en daar kwamen heel wat mensen op af vandaag. De activiteiten in de verschillende plaatsen in Steenwijkerland werden goed bezocht. Het begon vanmorgen al met een volle Markt in Steenwijk, waar gezamenlijk met Oranjebitter getoost werd op de Koning.

Er was een bijzonder woord van welkom van burgemeester Rob Bats voor een aantal jeugdige gasten: Oekraïense kinderen, die hier in Steenwijkerland worden opgevangen. De burgemeester begroette ze in hun eigen taal, en aan het gegiechel en applaus te merken begrepen ze zijn hartelijke woorden prima.

Kinderburgemeester

Een prominente plek op de eerste rij naast de burgemeester en zijn echtgenote was voor Rose Mondria, al sinds 1 februari 2020 kinderburgemeester. Vanwege de corona die daarna toesloeg, heeft zij haar rol nog niet goed kunnen vervullen, en daarom is nog een jaartje vastgeplakt aan haar ambtstermijn. Compleet met ambtsketting had zij een ereplaats naast burgemeester Bats. ‘Ik ken de burgemeester alleen maar met mondkapje op, en daarom kon ik hem soms slecht verstaan!’, heeft zij zich wel eens laten ontvallen. Die tijd is voorbij, ze kunnen nu zij aan zij officiële taken als deze vervullen.

Als vanouds

Dat het een verademing was om weer als vanouds feest te vieren was duidelijk: eerst al Koningsnacht, met muziek in diverse cafés en Pump up the King in De Meenthe: een speciale goedbezochte Koningsnacht editie van Pump up the ’90, georganiseerd door De Heren van de Rechter, Brasserie Zus en Zo, Restaurant de Opschepper en Rabo Theater De Meenthe. En op Koningsdag zelf bedrijvigheid op de diverse vrijmarkten, livemuziek op verschillende plekken, sportieve activiteiten en natuurlijk van alles voor kinderen.

Speciaal welkom voor gedecoreerde Steenwijkerlanders

„Geen gedwongen ‘woningsdag’ meer, maar een Koningsdag die diep oranje kleurt en een gouden randje heeft, met negen mensen die een koninklijke onderscheiding hebben gekregen”, aldus Bats. Alle gedecoreerde Steenwijkerlanders hadden een uitnodiging gekregen om naar het vlag hijsen op de markt te komen. Ze waren getuige van het naar de Markt brengen van de vlag door Scutterie Sint Clemens, waarna een afvaardiging van Defensie zorgde dat de vlag in top kwam. Crescendo speelde het volkslied, gevolgd door een aantal feestelijke liederen. Na het ceremoniële gedeelte werd het Marktplein omgetoverd tot ‘Fun for kids’. Bogey & The Longhorn zorgt tot in de avond voor muziek.Nieuws

menu