Spoorbrug Witte Paarden heet voortaan ‘Marinier der 1e klasse, Rico Bos’: 'Hij was een bruggenbouwer'

Vader en moeder van de in 1993 tijdens een uitzending in Cambodja omgekomen militair Rico Bos, marinier der 1e klasse, hebben maandagmiddag de spoorbrug onthuld die vanaf vandaag zijn naam draagt.

Vader en moeder van de in 1993 tijdens een uitzending in Cambodja omgekomen militair Rico Bos, marinier der 1e klasse, hebben maandagmiddag de spoorbrug onthuld die vanaf vandaag zijn naam draagt. Foto: Wilbert Bijzitter

De nieuwe spoorbrug tussen Witte Paarden en Baars is vernoemd naar de overleden veteraan Rico Bos. De toen 18-jarige marinier uit Giethoorn kwam door een noodlottig ongeval om het leven in 1993 tijdens zijn uitzending in Cambodja.

Het is de tweede brug in het land, die vernoemd wordt naar een omgekomen militair, maar de eerste met een ceremonie. Landelijk zullen circa 40 bruggen en viaducten vernoemd worden naar omgekomen militairen.

Genodigden kwamen maandagmiddag bijeen op ’t Pennekaampie vlak bij de spoorbrug. „De trein biedt reizen en geeft ons vrijheid om te gaan en te staan waar we willen. De brug is een symbool van deze vrijheid en vrijheid is een groot goed. Rico heeft zich daarvoor ingezet en heeft zijn leven daarvoor gegeven. Wij zijn daarvan onder de indruk. Met vernoeming geven wij een herinnering aan onze vrijheid. Aan Rico”, zei John Voppen, directeur van ProRail.

‘Rico was een bruggenbouwer’

Kolonel der Mariniers, Ger Booij: „Rico was een van de bruggenbouwers. De Koude Oorlog was voorbij, sindsdien zijn er vredesoperaties via de VN. Rico heeft daar een steentje aan bijgedragen. Hij bouwde een brug tussen verdriet en ellende naar vrede en toekomst. Het was niet voor niks, maar ook niet gratis. Dit is een erkenning en herkenning.”

‘Een droom komt uit’

Rico was een vriendelijke en behulpzame jongen. Zijn vader Rink: „Van kinds af aan zei hij: “Ik word soldaat.” Toen hij naar Cambodja ging zei hij: “Pa, ik ga voor vrede. Hij was een bruggenbouwer en nu komt een droom uit…”

Tekst gaat onder foto verder


Voorzitter Veteranen Platform, Hans van Griensven: „We willen veteranen meer in de samenleving betrekken. En overleden militairen mogen niet worden vergeten. Want vrijheid is niet zo vanzelfsprekend.” Wethouder Marcel Scheringa: “We moeten Rico bedanken. Alle militairen die hun leven op het spel zetten.”

‘Voor altijd vereeuwigd’

Na deze woorden, gingen de genodigden begeleid door tamboers en pijpers naar de brug, waar de ouders van Rico het naambord onthulden. Een emotioneel moment. Vader Rink Bos: „Dit is mooi. Zijn naam is nu voor altijd vereeuwigd en we zullen hem nooit vergeten. En dat zo dicht in de buurt, in onze eigen gemeente. Hoe mooi is dat…”, zei hij na afloop van de ceremonie.