Spoorbrug Witte Paarden weer open voor verkeer; wel even wennen aan de hoogte

Het nieuwe brugdek ligt nu hoger. De kruisingen zijn daardoor ook iets hoger te liggen. Foto: Harry Houwer

De nieuwe spoorbrug tussen Witte Paarden en Baars is sinds vrijdag 23 juli vanaf 16.00 uur weer geopend voor verkeer.

De vervanging van deze brug was noodzakelijk om het zware verkeer en landbouwverkeer ongehinderd doorgang te verlenen. In februari van dit jaar werd gestart met de werkzaamheden. De klus is dus binnen een half jaar geklaard.

De brug is ongeveer 24 meter lang, heeft een breedte van 6 meter en een gewicht van ongeveer 70 ton. Als het goed is kan de spoorbrug toch wel weer 100 jaar mee. In de oude situatie was de bovenleiding van de spoorbaan aan het brugdek bevestigd. Nu loopt de bovenleiding vrij onder het brugdek door. Hierdoor ligt het nieuwe brugdek nu hoger. De kruisingen zijn daardoor ook iets hoger te liggen.

Omdat de brug zo hoog is, is het opletten geblazen omdat je tegemoetkomend verkeer niet ziet en elkaar niet kunt passeren. Vanaf Witte Paarden heb je voorrang.

De officiële opening volgt later.

ProRail spreekt van een ‘robuuste duurzame spoorbrug’. „We hebben hebben materialen zoals bijvoorbeeld stalen hulpbalken van de bouwkuip voor de zeesluis in IJmuiden gebruikt. Daarnaast hebben we het brugdek opgebouwd uit Composiet (kunststof) wat een innovatief product is door het minimale gewicht. Hierdoor verbruiken we minder materiaal wat een reductie geeft op onze CO2 uitstoot.”

Nieuws

Meest gelezen

menu