Spreekuren bij Rechtswinkel weer mogelijk

Het advies wordt gegeven door vrijwilligers met een juridische achtergrond of zij die door werk- en levenservaring voldoende kennis hebben van wet en regelgeving.

Het advies wordt gegeven door vrijwilligers met een juridische achtergrond of zij die door werk- en levenservaring voldoende kennis hebben van wet en regelgeving. Eigen foto

De open spreekuren bij de Rechtswinkel in Steenwijk gaan weer beginnen. Elke maandag t/m donderdag kan men tussen 9.00 uur en 12 uur langskomen op het bureau voor juridische vragen.

Dit kunnen vragen zijn over werk, huisvesting, persoonlijke relaties, strafrecht, consumenten zaken, etcetera. De Rechtswinkel is bedoeld voor inwoners uit Steenwijkerland maar ook de omliggende gemeenten als bijvoorbeeld Meppel, Westerveld en de Stellingwerven. Men hoeft hiervoor geen afspraak te maken en vanzelfsprekend is het advies gratis. Het advies wordt gegeven door vrijwilligers met een juridische achtergrond of zij die door werk- en levenservaring voldoende kennis hebben van wet en regelgeving.

Thuis weekroosters

Door de corona maatregelen van de overheid heeft de Rechtswinkel in maart 2020 haar werkwijze moeten aanpassen. Open spreekuren op het bureau waren toen niet meer mogelijk. Om toch inwoners uit de regio met juridische vragen te kunnen adviseren, hebben de vrijwilligers van de Rechtswinkel thuis weekroosters gedraaid. Dit betekende dat men op werkdagen tussen een bepaalde tijd kon bellen maar ook dat men elk moment hun vraag per mail kon stellen. „Het aantal algemeen juridische vragen bleef het afgelopen jaar toch aardig stabiel”, zegt Bram Vonk van de Rechtswinkel.

Flinke terugval

„Bij een aantal uitvoeringszaken was het toch lastig om geen persoonlijk contact te hebben. Zo kon minder goed geholpen worden bij de belastingaangifte en toeslagen problemen. Brieven en andere stukken konden niet ingezien worden en niet alle cliënten zijn even handig met computer, of in lezen en schrijven. We zagen het afgelopen jaar dan ook in die sector een flinke terugval van het aantal cliënten.”

Nu kan men nog steeds gewoon vragen per telefoon en mail stellen maar sinds maandag 12 juli is het bureau weer geopend en kan men weer langs komen op de inloopspreekuren op ons bureau aan het Stationsplein 10 in Steenwijk. Afspraak maken is niet nodig. Ook kan men informatie vinden over openingstijden en adres op de website: https://www.rechtswinkelsteenwijk.nl .