Stadswandelingen met gids in Steenwijk, Vollenhove en Blokzijl tijdens het themajaar rondom de 'Geboorte van Nederland' 450 jaar geleden.

Sierd Tilma, stadsgids in Steenwijk.

Sierd Tilma, stadsgids in Steenwijk. Foto: Archieffoto: Martijn Bijzitter

Het Steenwijks Ontzet wordt gevierd en de feestelijke activiteiten rond Steenwijk Vestingstad worden omlijst met muziek en vermaak. De stad keert terug naar de 16e eeuw, de tijd van Johan van den Kornput en de Spaanse belegering. De hele zomer zijn er activiteiten rondom dit thema

Dit jaar staat in het teken van ‘1572 -De geboorte van Nederland’. Het is 450 jaar geleden dat er een kentering plaatsvond in de Tachtigjarige Oorlog waar ook hier in de regio de sporen nog van zijn terug te vinden. De landelijke opening van het themajaar was op 24 maart in Brielle.

Opening van het themajaar in Steenwijkerland

Op 20 juli zijn er verschillende activiteiten waarin de geboorte van Nederland wordt gevierd en herdacht. Burgemeester Rob Bats opent om 11.00 tijdens het eerste Vestingfeest officieel het herdenkingsjaar in Steenwijkerland. De hele dag is er van alles te doen en te beleven.

Stadswandelingen

Op de openingsdag zijn er stadswandelingen in Steenwijk waar een in historisch kostuum uitgedoste gids vertelt over de belegering en het ontzet van de vesting Steenwijk. Er wordt verteld over de belangrijke rol van Johan van den Kornput en onderweg zijn er historische hapjes en drankjes voor de wandelaars.

Naast de stadswandelingen in Steenwijk zijn er deze hele zomer ook stadswandelingen in Vollenhove en Blokzijl. In Blokzijl wordt stilgestaan bij de Slag om Blokzijl en vertelt de gids hoe de Opstand in Blokzijl werd voortgezet. In Vollenhove horen de wandelaars wat de invloed is geweest van de ligging van Vollenhove aan de Zuiderzee en het verloop van de strijd op meerdere momenten in de geschiedenis.

De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur en kost €5 per persoon. Dit kan contant aan de stadsgids worden voldaan. Deelnemen aan de stadswandeling kan alleen na opgave via mail. Op de website van de gemeente staan de gegevens over de verschillende stadswandelingen en is het programma rond themajaar 1572 en de Vestingfeesten terug te vinden. www.steenwijkerland.nl/1572

Aanmelden voor de stadswandeling in Steenwijk kan via contact@stadsmuseumsteenwijk.nl. Voor Vollenhove is dat info@chcvollenhove.nl en voor de stadswandeling in Blokzijl info@gildenhuysblokzijl.nl.