Steenwijkerland compenseert inwoners vanwege hoge energieprijzen. Eenmalige vergoeding voor inwoners met een laag inkomen

De energierekening is in de afgelopen periode flink hoger geworden. ANP

Het college van B&W gaat inwoners met een laag inkomen een eenmalige vergoeding van € 200,- geven. Het bedrag is bedoeld als compensatie voor de hoge energieprijzen.

Wethouder Trijn Jongman: „De energierekening is in de afgelopen periode flink hoger geworden. Dat voelen we allemaal in onze portemonnee. Voor mensen met een laag inkomen is het al lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Daar komen de hoge energieprijzen nog eens bij. Daarom ben ik blij dat de Rijksoverheid geld heeft uitgetrokken om vanuit de bijzondere bijstand een energietoeslag te kunnen geven aan mensen die dat goed kunnen gebruiken.”

Binnenkort krijgen inwoners die vanuit het minimabeleid bekend zijn bij de gemeente een brief over de energietoeslag. Zij hoeven niets te doen en krijgen het bedrag automatisch op hun rekening. Vanaf begin maart staat een aanvraagformulier voor de energietoeslag op de gemeentelijke website. Inwoners die geen brief gehad hebben maar wel voldoen aan de spelregels kunnen dan een aanvraag doen.

Sociale duurzaamheidslening

Het Rijk komt in 2022 met een pakket aan maatregelen om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het verlagen van hun energierekening. Onderdeel daarvan is deze eenmalige energietoeslag. Wethouder Trijn Jongman: „Het Rijk komt nog met een uitwerking van de spelregels voor deze toeslag, maar als college hebben we gezegd: we gaan er nú al mee aan de slag en maken het bedrag binnenkort over. De landelijke maatregelen sluiten goed aan bij wat we als gemeente al doen om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Want uiteindelijk zorgen die maatregelen voor een lagere energierekening op de langere termijn. Met de sociale duurzaamheidslening bieden we inwoners met een kleine beurs de financiële ruimte om die maatregelen ook te kunnen nemen.”

Begin maart is alle informatie over de energietoeslag te lezen op de gemeentelijke website. Dat wordt aangekondigd op de gemeentelijke informatiepagina in de huis-aan-huis krant en via de gemeentelijke sociale mediakanalen.

Nieuws

menu