Steenwijkerland geeft WOZ-administratie flinke kwaliteitsslag: Landelijke Waarderingskamer beoordeelt gemeente weer met drie sterren

Steenwijkerland heeft de WOZ-administratie aangepast en krijgt weer drie sterren.

Steenwijkerland heeft de WOZ-administratie aangepast en krijgt weer drie sterren. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

De gemeente Steenwijkerland heeft de WOZ-administratie verbeterd en zo haar derde ster teruggekregen. De landelijke Waarderingskamer oordeelde onlangs dat het WOZ-bestand – op basis waarvan woningen worden getaxeerd – op orde is.

Wethouder Marcel Scheringa is blij dat de tekortkomingen die er waren nu verleden tijd zijn. „We hebben de afgelopen tijd ontzettend hard gewerkt aan de kwaliteit van onze gegevens. Niet alleen vanuit ons eigen team belastingen, maar we hebben dit jaar ook alle woningeigenaren gevraagd om hun woninggegevens te controleren. Dat bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat we nu een WOZ-bestand hebben met de actuele gegevens. We hebben het dus goed op orde.” Dat vindt ook de onafhankelijke Waarderingskamer die de gemeente niet alleen de derde ster teruggaf, maar ook goedkeuring verleende om eind februari de belastingaanslagen te versturen.

Verbetertraject voor WOZ-administratie

Het WOZ-bestand met daarin de gegevens van alle woningen in de gemeente werd vorig jaar tegen het licht gehouden. Daaruit bleek dat niet alle gegevens actueel waren. Het kostte de gemeente uiteindelijk een ster. Wethouder Marcel Scheringa: „Dat was een domper, maar meteen ook de start van een verbetertraject. We hebben flink wat tijd geïnvesteerd in het verbeteren van onze WOZ-administratie en we hebben een nieuw taxatiebureau ingehuurd. Tijdens dat traject hebben we steeds de afstemming gezocht met de landelijke Waarderingskamer. Zij controleren of je bestand kwalitatief op orde is en geven op basis daarvan toestemming om de belastingaanslagen te versturen. In ons geval hebben ze op beide punten ‘ja’ gezegd en ons vervolgens ook onze derde ster teruggegeven. Daar ben ik uiteraard heel blij mee, want het is een bevestiging dat ons verbetertraject het gewenste resultaat heeft gehad.”

Wettelijke aanpassing in berekenen waarde van woningen

Door een wettelijke aanpassing wordt er bij het bepalen van de waarde van woningen niet meer gekeken naar inhoud (m3) maar naar gebruiksoppervlakte (m2). Dat is de ruimte die gebruikt wordt om te wonen. Daarbij wordt gerekend vanaf een hoogte van 1,5 meter. Ook een aanbouw, zoals bijvoorbeeld een overkapping geldt mee als gebruiksoppervlakte. Wethouder Marcel Scheringa: „Het is een verandering die voor alle woningen in Nederland geldt en dus ook voor onze gemeente. Dat hebben we meteen meegenomen in de brief die we in november vorig jaar aan alle woningeigenaren hebben geschreven. Zij konden via MijnVoormelding hun woninggegevens controleren en aanpassen als dat nodig was. Veel woningeigenaren hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt. Dat is mooi want zo weten we dat de gegevens die we hebben van woningen ook kloppen.” Op basis van die gegevens wordt de waarde van de woningen getaxeerd. Dat gebeurt door een onafhankelijk taxatiebureau.

Waarde huizen gestegen, belastinginkomsten blijven gelijk

Landelijk is de waarde van huizen gestegen. Ook in Steenwijkerland is dat het geval. Wethouder Marcel Scheringa: „Dat komt mede doordat de verkoopprijs van woningen hoger ligt dan het jaar ervoor. Inwoners die te maken krijgen met een meer dan gemiddelde stijging, sturen we eerst een brief voordat we de aanslag versturen. Daarin leggen we uit hoe dat komt en bieden we de mogelijkheid voor een toelichting door de taxateur. Het is niet zo dat als de WOZ-waarde van je huis met bijvoorbeeld 10% stijgt, je ook meteen 10% meer belasting moet betalen. Dat hangt namelijk af van het belastingtarief. In onze gemeente heeft de gemeenteraad besloten dat de inkomsten die we krijgen uit de onroerendezaakbelasting min of meer gelijk blijven. Voor de totale lokale belastingen geldt dat die gemiddeld lager zullen zijn. Dat komt omdat bijvoorbeeld de rioolheffing en de afvalstoffenheffing omlaag gaan. Ook hoeft er vanaf 2022 geen hondenbelasting meer te worden betaald.”

Bij de meeste huishoudens valt eind februari de gecombineerde belastingaanslag op de deurmat. Meer informatie over de gemeentelijke belastingen is te vinden op de website van de gemeente .