Steenwijkerland in de bres voor subsidie Nederlands riet. ‘De urgentie is groot en duidelijk’

De gemeente Steenwijkerland springt in de bres voor de riettelers/rietsnijders in De Weerribben-Wieden. Er wordt druk gelobbyd om – evenals Chinees riet – subsidie voor Nederlands riet te regelen.

Wie zijn dak met riet laat bedekken, krijgt subsidie als hij Chinees riet gebruikt vanwege de aangetoonde isolatiewaarde. Diezelfde subsidie geldt niet voor riet van Nederlandse bodem.

Wie zijn dak met riet laat bedekken, krijgt subsidie als hij Chinees riet gebruikt vanwege de aangetoonde isolatiewaarde. Diezelfde subsidie geldt niet voor riet van Nederlandse bodem. Hans Harleman

Wie zijn dak met riet laat bedekken, krijgt subsidie als hij Chinees riet gebruikt vanwege de aangetoonde isolatiewaarde. Diezelfde subsidie geldt niet voor riet van Nederlandse bodem. Oneerlijke concurrentie voor de riettelers en rietsnijders in Nationaal Park Weerribben-Wieden, vinden verschillende (politieke) partijen, die daarom aan de bel getrokken. “Dat valt niet uit te leggen. Nederlands riet heeft eveneens een goede isolerende werking en wordt bovendien lokaal geproduceerd en geoogst. Door kortere afstanden tot de Nederlandse markt scheelt dat veel CO₂. Het marktvoordeel voor Chinees-riet uitgaande van 100 m² dakbedekking is maar liefst 3000 euro vergeleken met Nederlands-riet. Daarmee komt de afzet van Nederlands-riet in de verdrukking. Dit ondermijnt verantwoord beheer en onderhoud van onze rietvelden in het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het draagt bij aan het verlies van lokale werkgelegenheid, het verdwijnen van onze eigen rietcultuur en verslechtering van de leefbaarheid”, zei André Bus van BuitenGewoon Leefbaar eerder, die schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld.

Cruciaal