Steenwijkerland ondertekent Direct Duidelijk-deal: Testpanel moet helpen gemeentelijke brieven en website voor iedereen begrijpelijk te maken

Wethouder Tiny Bijl en locosecretaris Henriëtte de Jong ondertekenen de Direct Duidelijk-deal, voor duidelijke taal.  

Wethouder Tiny Bijl en locosecretaris Henriëtte de Jong ondertekenen de Direct Duidelijk-deal, voor duidelijke taal.   Foto: Wilbert Bijzitter

De gemeente Steenwijkerland maakt werk van heldere communicatie. Onlangs ondertekenden wethouder Tiny Bijl en locosecretaris Henriëtte de Jong daarvoor de landelijke Direct Duidelijk-deal. In de deal staat onder meer dat de gemeente in duidelijke taal communiceert, zowel binnen de organisatie als daarbuiten.

Wethouder Tiny Bijl: „Niemand zit te wachten op een onleesbare brief of e-mail. Vol met lange zinnen en moeilijke woorden. Wijzelf ook niet. Onze communicatie moet voor iedereen te begrijpen zijn. Daar werken we aan. Deze Deal schept verwachtingen en is dus een mooie stok achter de deur.” Een van de acties die de gemeente doet, is de start van een testpanel. Inwoners en ondernemers kunnen zich hiervoor aanmelden. De gemeente geeft binnenkort meer informatie over dit testpanel.

Helder communiceren vraagt aandacht

Het schrijven van begrijpelijke brieven, e-mails en andere gemeentelijke (web)teksten staat al langer op de agenda. Eerder sloot Steenwijkerland zich al aan bij de Direct Duidelijk Brigade. Dat is van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Taalunie. Organisaties die meedoen aan de Brigade delen schrijftips, tekstvoorbeelden en andere hulpmiddelen met elkaar. „Met de ondertekening van de landelijke Direct Duidelijk-deal gaan we een stapje verder. We verhogen de druk op onszelf om in actie te komen én te blijven. Dat is belangrijk, want helder communiceren blijft steeds om aandacht vragen. Binnen onze eigen organisatie doen we dat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door trainingen te geven, goede voorbeelden te laten zien en met ‘Klinkende Taal’. Dat laatste is een digitaal hulpmiddel waarmee je kan controleren of je tekst begrijpelijk is”, legt wethouder Tiny Bijl uit.

Binnenkort promotiecampagne voor testpanel

Naast acties binnen de eigen organisatie, wil de gemeente ook inwoners en ondernemers betrekken. Wethouder Tiny Bijl: „We kunnen zelf wel denken dat we duidelijk schrijven, maar vinden onze inwoners en ondernemers dat ook? Dat moeten we ze vragen. Daarom gaan we een testpanel oprichten. Dat testpanel wordt een groep die meedenkt over hoe je als gemeente duidelijke brieven, e-mails en andere teksten schrijft.” Het is de bedoeling dat het testpanel een mix is van jong en oud, mensen die moeite hebben met schrijven, maar ook mensen die iets met taal hebben. Binnenkort start de gemeente met de promotiecampagne voor het testpanel. Iedereen die interesse heeft, kan zich dan aanmelden.