Steenwijkerland verslaat buurgemeente Meppel met NK Tegelwippen. ‘Je tuin vergroenen hoeft niet veel geld te kosten’

Merijn de Jong van Team NK-tegelwippen Steenwijkerland met de gewonnen Tegel. Foto gemeente Steenwijkerland

Het NK Tegelwippen zit er op: afgelopen jaar bond de gemeente Steenwijkerland de strijd aan met buurgemeente Meppel. Steenwijkerland heeft glansrijk gewonnen: met 8465 tegels, ‘gewipt’ door inwoners vanuit diverse kernen in Steenwijkerland.

De prijs: Een tegel van de organisatie van het NK Tegelwippen met de volgende tegelwijsheid: ‘Wippen is belangrijker dan winnen’. Lisa van Loon van de gemeente Steenwijkerland ging ook zelf als ‘NK-tegelwipper’ aan de slag met haar stadstuin. Haar tuin voorzien van meer groen kostte haar niets meer dan alleen - met een geleende schep en wat hulp - een paar middagen ploeteren in de tuin. Ze vulde de tuin met stekjes en bloemenmengsels van familieleden en buren. In haar tuin vind je een insectenhotel en kruidenspiraal (gemaakt van oude bakstenen die in de tuin lagen).

Insectenhotel

Ook Joa de Vroomen uit Steenwijk laat zien dat er niet veel nodig is om een groene diervriendelijke tuin te realiseren. In haar tuin staat een insectenhotel, vogelhuisje en vogelvoerwand. En met verzamelde stekjes vult ze de grond waar voorheen de tegels lagen. Lisa van Loon: „Een goed voorbeeld dat een groene tuin niet veel hoeft te kosten – op energie en liefde na. We vertrouwen er dan ook op dat de tuin van Joa binnen de kortste keren een oase van groen en biodiversiteit is. De natuur doet zijn werk wel.”

Tegeltaxi

Om inwoners te stimuleren tegels uit hun tuin te wippen en ze te vervangen door groen werd de Tegeltaxi ingezet. Op deze manier werden de gewipte tegels gratis opgehaald en afgevoerd. Een succesvolle actie: bij meer dan 50 huishoudens zijn de tegels opgehaald. Lisa van Loon: „Zowel de buitendienst van de gemeente als het bedrijf Hellinga hebben ons hiermee een goede dienst bewezen. We zijn blij dat de tegels uit de tuinen definitief verwijderd zijn en gerecycled worden.”

Klimaatadaptatie

Door klimaatverandering neemt de kans op weersextremen toe: meer droogte, meer extreme buien en hitte. Door tegels te vervangen voor groen wordt ervoor gezorgd dat regen waar het valt in de bodem kan zakken. Het groen zorgt voor verkoeling tijdens hete zomerdagen.

Lisa van Loon: „Om de schadelijke gevolgen van weersextremen te beperken, moeten we anders omgaan met onze openbare ruimte. Zoals groen waar het kan en water de ruimte geven. Dit proces - waarbij de samenleving zich aanpast aan de schadelijke gevolgen die klimaatverandering met zich meebrengt - noemen we klimaatadaptatie. Een groot deel van de grond in onze gemeente is privébezit (zo’n 70%). Alleen als we samenwerken kunnen we onze gemeente klimaatbestendig inrichten. Het NK-Tegelwippen is een stap in de goede richting en we zijn blij met de uitkomst van deze eerste pilot.”

Volgend jaar doet Steenwijkerland opnieuw mee aan het NK tegelwippen. Lisa van Loon: „We hopen dat ook kinderen enthousiast worden en hun ouders willen helpen hun tuin te vergroenen.”

Nieuws

menu