Steenwijkerland weer een stukje schoner na geslaagde Opschoondag

In Giethoorn gingen de vrijwilligers met vuilniszakken en prikstok onder meer aan de slag op het BInnenpad en de waterkant.

In Giethoorn gingen de vrijwilligers met vuilniszakken en prikstok onder meer aan de slag op het BInnenpad en de waterkant. Foto: Wilbert Bijzitter

Tijdens de Landelijke Opschoondag, de jaarlijkse grote voorjaarsschoonmaak, is ook in de gemeente op verschillende plekken afval opgeruimd. Ook Stichting Duurzaam Steenwijkerland zaterdag met een aantal zwerfvuilteams aan de slag, net als Stichting JY in Vollenhove.

Bewapend met prikstok, en vuilniszak gingen de teams aan de slag om zwerfafval op de ruimen. Zwerfafval staat in de top-3 van ergernissen blijkt uit een onderzoek. Veel van het afval dat op straat en in de natuur wordt gegooid vergaat niet, of doet er heel lang over. De niet natuurlijke materialen worden uiteindelijk piepkleine deeltjes die in de bodem en het water terecht komen en zo in ons voedsel komen.

In Steenwijk heeft een groep van 21 vrijwilligers 22 volle zakken met zwerfaval verzameld. In Giethoorn gaf de weegschaal aan dat er 50 kilo aan rommel is opgeruimd, verzameld in 15 vuilniszakken. Ook in Oldemarkt en Vollenhove hebben de teams hun omgeving weer een stuk schoner gemaakt en is er flink wat afval verzameld.

In heel Steenwijkerland waren meer teams op pad, en de organisatie spreekt van een ‘geslaagde Opschoondag’.