Steenwijkerwold ontdekken en intussen een bingokaart invullen

’t Wolds Rondje voert langs mooie plekken.

’t Wolds Rondje voert langs mooie plekken. NDC Mediagroep

Steenwijkerwold - In de voorjaarsvakantie lekker naar buiten, Steenwijkerwolds ‘geheime’ plekjes ontdekken, puzzelen en zwaaien naar buurtbewoner: het recept voor ’t Wolds Rondje. De hele week kun je een puzzeltocht lopen. Overal in het dorp zijn er letters of plaatjes te vinden die met deze puzzeltocht te maken hebben. Drie puzzel wandelrondjes van verschillende lengtes die iedereen (jong én oud!) zelf kan lopen op een zelfgekozen moment.

Bij het Small-rondje (3.2km) speur je onderweg naar 14 plaatjes van de plaatjesbingo. Op de Medium-route (4.1km) verzamel je 14 letters die samen de oplossing geven. En de Large-route (11km) bevat in de routebeschrijving vragen die (mits goed beantwoord) een wijs inzicht opleveren.

De routes kunnen op verschillende punten gestart worden.

Coronaproof

Bij het kortste rondje (populair bij ouders met kinderen) moet je op zoek naar fruit, te vinden op ramen van huizen waar je langs loopt. Lijkt simpel, maar al kletsend sla je er zo maar een paar over! Het idee voor het rondje is afkomstig van Jolanda Kuiper, die met een aantal vriendinnen het idee verder uitwerkte. „Je wilt toch iets leuks verzinnen in de vakantie en een wandeltocht die je individueel kunt doen is coronaproof”, lacht ze.

Ook voor niet-inwoners van Steenwijkerwold is de wandeling de moeite waard: je komt op plekjes waar je normaal gesproken niet langs komt. Je banjert dwars door een weiland (waterdichte schoenen aan!), vergaapt je aan de schoonheid van het landschap met kerk en pastorie, kijkt weemoedig richting café Gelderingen, waar momenteel helaas geen activiteit te bespeuren is en pakt spontaan een paar fitness toestellen mee naast MFC Hoogthij.

Buitenfitness

Het ‘buitenfitness circuit’ is nog niet officieel geopend in verband met corona, maar al wel veelvuldig in gebruik. „Wij zijn er bijna elke dag wel een kwartiertje bezig”, aldus het echtpaar Bronswijk. „Jong en oud maakt er gebruik van. Het is ook gezellig, je maakt ondertussen makkelijk een praatje.” Zij wonen er zelf vlak naast, dus dan is de stap naar even op de crosstrainer snel gemaakt.

Bij de Don Boscoschool is het schoolplein niet verlaten, al is het vakantie. ‘Manusje van alles’ Jan Bosch is bezig met het snoeien van een boom, en wordt geholpen door verschillende leerlingen. „Ze hebben vakantie, maar ze komen graag even helpen!” Ondertussen blijft het goed speuren naar fruit of letters op ramen van huizen, die afgestreept moeten worden op de bingokaart. Het kortste rondje is maar 3,2 km, maar als je overal even blijft kletsen ben je zomaar een hele middag zoet. Maar dat mag, in de voorjaarsvakantie.

Meer info en de digitale routes met beschrijvingen vind je op www.twoldsrondje.nl. Het evenement is ook te volgen op Facebook.